OROSZVILAG.HU


Meddig jut a Csehov a BL-ben? 

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-03-16 13:34:52  |  
Zelei Dávid

Meddig jut a Csehov a BL-ben? 

Egy, csak egy legény maradt talpon a férfi kézilabda-kupákban: az orosz válogatott gerincét adó Csehov a Leónnal mérkőzik a BL-ben

Rendre kettős vereségekkel zúgtak ki az európai kupákból a posztszovjet térség férfi kézilabdacsapatai februárban. A kivételt ez alól két csapat szolgáltatta: az ukrán Portovik Juzsnyij és az orosz Csehovszki Belije Medvegyi. Előbbi azért, mert csak adminisztratív okokból zúgott ki a KEK-ből a Steaua Bukarest ellen (az ukránok a rövid ideig Iránba kölcsönzött Andrij Abramov nevezésének hiánya miatt 10-0-ra bukták az idegenbeli találkozót, így hiába nyertek otthon 33:29-re, kiestek), utóbbi pedig, mert még mindig áll – ráadásul a legrangosabb európai kupában, a Bajnokok Ligájában.

 

Rangban alulról haladva a legifjabb, mindössze 1999-2000 óta megrendezésre kerülő Challenge-kupával kell kezdenünk, melyet a kézilabdában súlytalanabb országok csapatainak nemzetközi vérkeringésben tartására rendeznek, s melyben így például spanyol és német csapatok nem is indulnak. A kupában hagyományosan jól szerepelnek újabban a román csapatok: a legutóbbi négy kiírásból egyet a Steaua, hármat pedig a Resita nyert meg (a legutóbbit 2009-ben román házidöntőben), így nem csoda, hogy a két, nyolcaddöntőre életben maradt ukrán csapat, a Motor Zaporozsje (melynek inkább női szakosztálya legendás, a férfi még a városban is eltörpül a ZTR mellett), és a luhanszki illetőségű Burevesztnyik sem készült túl vérmes reményekkel a Bacau, illetve a tavalyi döntős Suceava ellen. Mindennek meg is lett az eredménye: mindkét párharc már az odavágón eldőlt (Bacau – Motor 33:20, Suceava – Burevesztnyik 31:20), a visszavágó így formalitás volt.

 

A harmadik számú európai kupának számító EHF-kupában egyedül az az Asztrahany maradt versenyben, mely 2003-ban ugyan döntőzött a kupában (igaz, akkor még nem véletlenül szerepelt a nevében a „Lukoil” szócska…), azóta azonban rendre kiesik az európai kupák kezdeti fázisában. A jelenlegi keretből ketten, a jobbszélső Pregyibajlov és Alexej Kajnarov voltak ott Nyikolaj Csigarjov szövetségi kapitány keretében a csúfos bukással, mindössze egy győzelemmel záródó Európa-bajnokságon januárban (12. lett a csapat), azonban ők sem tudták megakadályozni, hogy a litván, észt, szerb és cseh légiósokkal tűzdelt (idén kivételesen „magyarmentes”) Kadetten Schaffhausen kétszer is méretes zakót szabjon rá. A 29:21-re elbukott első találkozó ellenére 3000 szurkoló ment ki bíztatni az övéit az egykori kazár birodalmi székhely csapatának csarnokába, de ezt alighanem már bánják: az Asztrahany 14:20-as félidő után tíz góllal, 26:36-ra maradt alul, így kiesett.  

 

Meddig jut a Csehov a BL-ben? 

 

 

A BL-kiesőket is a küzdelmekbe vonó KEK-ben egy orosz és egy ukrán csapat durálta neki magát a küzdelmeknek: a már említett Juzsnyij játékosa rosszul adminisztrált ázsiai kitérőjének itta meg a levét, a Volvográd viszont annak ellenére mondott le pályaválasztói jogáról (vélhetően némi ellenszolgáltatás ellenében), s tudta le a párharcot egy hétvége alatt, hogy ellenfele, a lazarevaci Kolubara nem képvisel nála lényegesen jobb játékerőt. Ennek megfelelően mindkét szerbiai mérkőzés szorosan alakult, döntőnek talán az bizonyult, hogy a volvográdiak nem tudták tartani a szerb balszélsőt, Pribakot, aki a két meccsen 19 (!) találatig jutott. A Volvográd 25:29-re és 21:25-re bukta a mérkőzéseket, így a negyeddöntőre itt se maradt állva senki a térségből.

 

Az egyetlen túlélő így az a Csehovszki Medvegyi, mely 2001-ben a CSZKA Moszkva utódjaként jött létre, azóta pedig minden tekintetben az állandóságot képviseli: rendszerint bajnok lesz hazájában, rendszerint eljut a BL-csoportkörébe, 2006-ban pedig a KEK-et is megnyerte. Hogy érzékeltessük, mennyire e csapatban centralizálódik az ország teljes férfi kézilabda-potenciálja, ahhoz elég megnéznünk az idei orosz EB-keretet, mely összesen négy (!), nem a Csehovban játszó nevet tartalmaz (közülük leginkább a Barcelonát erősítő Igropulo kulcsember), továbbá azt a tényt kiemelnünk, hogy a klub elnök-vezetőedzője, Vlagyimir Makszimov a pekingi olimpiáig a válogatott trénere is volt egyben. Ezek után már csak az orosz bajnokság tabellájára kell pillantást vetnünk: az eredmények a Hypo mérkőzéseit idézik az osztrák női ligában – huszonkét meccs után úgy nyerték meg minden meccsüket Csipurinék, hogy átlagban csaknem 44 gólt szereztek, gólkülönbségük pedig +352!

 

Meddig jut a Csehov a BL-ben? 

 

A Csehov idén az első kalapból várhatta a csoportküzdelmek sorsolását, hatosa pedig a legnagyobb túlzással sem volt a halálcsoportok közé sorolható: sikeresen kerülte el a Barcelonát vagy a Löwent, s a Montpellier, a Valladolid, a Szeged, a PAOK és a Constanta mellé került. Ennek megfelelően Makszimovék szezon elején megfogalmazott célja, vagyis a négy közé jutás a BL-ben nem tűnt lehetetlennek. Tegyük hozzá mindehhez, hogy a sorozatban ilyen messzire még nem jutottak a „fehér medvék”: a tavalyi negyeddöntős zakó a Löwen ellen az eddigi csúcs. Nehezítette Selmenkóék dolgát, hogy az odavágók során négyszer is idegenbe kellett utazniuk, s csupán a PAOK ellen kezdhettek itthon – mindez azonban nem gátolta meg őket abban, hogy idegenben is két bravúrponttal nyissanak: rögtön kezdésként mindkét pontot elvihették volna az Újszegedi sportcsarnokból, de Ghionea öt másodperccel a zárás előtt 32-32-re mentette a találkozót. A sors hamar visszaadta a Csehovnak az elvett pontot,  a csapat 34:31-ről egyenlített 34:34-re Valladolidban, s miután hazai pályán ronggyá verte a Szegedet megtréfáló PAOK-ot (37:25), bizakodva várhatta a Montpellier elleni, csoportdöntőnek beillő ütközetet. Harmadik idegenbeli találkozóján ugyanakkor hamar elvesztette a csapat a fonalat: védői nem bírtak Karabaticcsal és a szlovák Kavticnikkal, s a szünetbeli ötgólos különbség (19:14) a végére is megmaradt (33:28) a montpellieri sportpalotában. A vereséget ugyanakkor hamar sikerült kiköszörülni, miután Constantában szoros első játékrész után a második végén hatgólos csehovi vezetést mutatott az eredményjelző (22:28). Féltávnál tehát két győzelemmel, két döntetlennel és egy vereséggel állt az orosz gárda, s hátravolt még négy hazai meccse: mivel ezeken egy kivétellel veretes győzelmet aratott (A Szegedet például fájdalmasan sima meccsen 39:30-ra verte), s a PAOK-ot is lesimázta idegenben, joggal pályázhatott volna a csoportelsőségre – csakhogy a csoportelsőségről döntő meccset otthon vesztette el egyetlen aprócska góllal (27:28) a Montpellier ellen, javarészt botrányos kezdésének köszönhetően (Makszimov mester már a 7. percben időt kért). A sorsolás így a „D” csoport harmadik helyén végző Ademar Leónt sodorta az „A”-ban második helyen végző Csehov útjába: a március 28-án és április 4-én rendezendő nyolcaddöntőkön a Csehov előnye az lehet, hogy a továbbjutásról döntő visszavágót otthon játssza. Hogy milyen eredménnyel, arról a későbbiekben beszámolunk!

Cimkék: kézilabda, nemzetközi kupák
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat