OROSZVILAG.HU


Klicsko kiütötte Chamberst

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-03-21 14:13:18  |  
Zelei Dávid

Klicsko kiütötte Chamberst

Hiába pankrációzott Eddie Chambers, Vlagyimir Klicsko közepesen unalmas meccsen pillanatokkal a gong előtt kiütötte

Szombat este 51 ezer néző előtt, a düsseldorfi futballstadionban rendezték meg Vlagyimir Klicsko (54-3), a WBO, IBF és IBO világbajnoka, és amerikai kihívója, Eddie „Villám” Chambers (35-2) összecsapását, melynek különös pikantériát adott, hogy bár amerikai résztvevője is volt, az HBO nem közvetítette a találkozót, így az Egyesült Államokban csak az követhette a találkozót, aki kicsengetett 14,95 dollárt a www.klitschko.com-nak az online streamért. A csata több szakértő szerint már a mérlegelésnél eldőlt: a 111 kilós ukránnal szemben Chambersnél csak 95 kilót mutatott a mérleg, ami George Foreman szerint „ma nagyon kevés” a jól képzett, erős és hatalmasat ütő Klicskókkal szemben egy tizennégy centivel alacsonyabb, jóval rövidebb karhosszú bokszolótól, akinek (át)ütőerejét a mérkőzés alapján joggal érte rengeteg kritika. A fogadóirodák és a szakértők ennek megfelelően nyolcmenetes meccset láttak a legvalószínűbbnek.

 

A mérkőzés ennek megfelelően is alakult: a kilenc hónapos kihagyás után visszatérő Klicsko (a meccs eredeti időpontja december lett volna, s az ukrán sérülése miatt csúszott) rögtön nekiesett ellenfelének, aki javarészt kettős fedezékben töltötte a meneteket. Klicsko szokásos (bár sokszor pontatlan) balegyeneseivel folyamatosan tűz alatt tartotta Chamberst, aki pankrációs megoldásokkal próbálta visszafogni az ukránt: a második harmadban felemelte, a harmadikban földhöz is vágta Klicskót – a közönség nemtetszését kiváltva ezzel.

 

Klicsko kiütötte Chamberst

 

A philadelphiai bunyós ezen kívül a balosokat megkerülve próbált ütéstávon belül kerülni, ilyenkor azonban a 33 éves ukrán nagyrészt egyszerűen lefogta. A fokozatosan ellaposodó találkozó a hetedik menetben dőlhetett volna el, Klicsko ekkor ugyanis komoly sorozásokat mutatott be, de Chambers sem ekkor, sem a tizedik menet előtt (mikor a közönséget megtévesztve levágatta magáról a kesztyűket – de csak, hogy újakra cserélje őket) nem adta meg magát. A philadelphiai egyetlen reményének a kiütés tűnt (edzője folyamatosan instruálta is rá, hasztalan), de a túlsó sarokban is KO-t követelt Emanuel Steward, Klicsko pedig mindezt megunva az utolsó menet előtt visszaszólt: „Nyugi Emanuel, próbálkozni fogok”. Próbálkozása aztán eredménnyel is járt: tizenkét másodperccel a vége előtt egy villámgyors balhoroggal padlóra küldte Chamberst, akinek esélye sem volt a felállásra („A kiütésre nem emlékszem” nyilatkozta később a megfigyelésre kórházba szállított bokszoló).

 

Klicsko kiütötte Chamberst

 

A meccset követően Klicsko dicsérte ellenfelét: „Chambers különleges bokszoló – nyilatkozta kihívójáról a címvédő. – Rendkívüli gyorsasága nagyon zavaró. Az utolsó menetekben mindent beleadtam, és boldog vagyok, hogy így alakult az eredmény. Szerintem Chambers mentálisan a hatodik menet után adta fel. Borzasztó nehéz úgy bokszolni valaki ellen, hogy nagyon passzív, s már csak arra törekszik, hogy ne üssék ki” míg ellenfele úgy nyilatkozott a pankrációs megoldásokról, hogy azokkal „ki akarta zökkenteni a megszokott koreográfiából” az ukránt.

 

Klicsko IBF és IBO címét nyolcadik-, WBO világbajnoki övét pedig negyedik alkalommal védte meg. További ellenfelei személyét pillanatnyilag még homály fedi: ha felül a provokációnak, és meg tud egyezni testvérével, az angol Haye lehet a következő…

 

Cimkék: boksz
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat