OROSZVILAG.HU


Publikus Putyin vagyonnyilatkozata

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2011-12-22 12:59:23  |  
Kecskeméti Gábor

Publikus Putyin vagyonnyilatkozata

Az adatok alapján az orosz középosztályhoz tartozik

Publikus Putyin vagyonnyilatkozataPublikus Putyin vagyonnyilatkozata

Az Oroszországi Központi Választási Bizottság a többi elnökjelölttel együtt Vlagyimir Putyin jelenlegi orosz miniszterelnök vagyonnyilatkozatát is nyilvánosságra hozta, ami alapján az elnöki szék várományosa a felső-középosztályhoz tartozik. A nyilatkozat szerint Putyin mindössze egy 77 négyzetméteres szentpétervári lakást mondhat magáénak a Vaszilij-szigeten. A lakáson felül még tulajdonában áll egy 12 négyzetméteres garázs a Néva-parti város szélén. (Nemrég szóba került, hogy az ottani garázskomplexumot lebontják, amire Putyin nyugtalanul így reagált: „Még ott áll az utánfutóm, amivel korábban krumplit szállítottam.”)

A mezőgazdasági szállításra alkalmas eszközön kívül Putyin magánemberként még három további autó boldog tulajdonosa: két Volga oldtimerén kívül még egy két éves Lada Nivát jelölt meg nyilatkozatában. A rossz nyelvek szerint a Niva motorháztetője alatt azonban egy Opel-motor bújik meg.

A Putyin házaspár vagyona ennél azért jelentősebb: jelenleg több mint 90 millió forintnak megfelelő rubel van a birtokukban. Ezek egy része értékpapírokban és részvényekben fekszik (maga Putyin a „Bank St. Petersburg” 230 darab részvényét birtokolja). Ezt az összeget 14 különböző számlán őrzik.

Moszkvában Putyin egy 153 négyzetméteres lakásban lakik, amit a moszkvai városvezetés azonban biztosít számára. Az elmúlt négy évben a házaspár valamivel több, mint 130 millió forintnak megfelelő rubelt keresett. Ez a fizetésükből, a katonai nyugdíjból, a kamatfizetésekből és a részvényhozamokból tevődik össze. Putyinné 2010-ben csak 1 millió forintnyi rubelt fizetett be a banki kamatok után adóként. Komoly változás a korábbi évekhez képest, hogy Putyin felesége nevén van a családi vagyon körülbelül 60 százaléka.

(aktuell.ru)

Cimkék: putyin, volga, lada, vagyon, nyilatkozat, elnök, miniszterelnök, részvény, kamat, adó, pénz, rubel,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat