OROSZVILAG.HU


Elpusztíthatatlan szovjet műhold

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2012-03-27 16:56:33  |  
Kecskeméti Gábor

Elpusztíthatatlan szovjet műhold

Most zuhant le a Szovjetunió első meteorológia szatellitje

Elpusztíthatatlan szovjet műholdElpusztíthatatlan szovjet műholdElpusztíthatatlan szovjet műhold

43 évi keringés után 2012. március 26-án lezuhant a Földre az első szovjet szatellit, amely időjárási adatokkal látta el a szovjet meteorológusokat. Jóllehet a szerkezet évtizedek óta nem sugárzott jeleket, de továbbra is kitartóan keringett a Föld körül. S közben az állam is megszűnt, ahonnan fellőtték.

A műhold éjszaka ért a Föld légkörébe és amerikai adatok szerint az Antarktiszon csapódott be, 630 kilométerre egy argentin kutatóállomástól. A „Meteor 1” elnevezésű „szputnyikot” 1969. március 26-án bocsátották fel egy R-7-es interkontinentális hordozórakétán. A szovjet űrkutatás már akkoriban gondoskodott a szerkezet önálló energiaellátásáról, így két napelemes panellel is felszerelték az 1200-1400 kilogrammos Meteort. Ezeken kívül két kamerát és egy infravörös érzékelőt helyeztek el rajta. A begyűjtött adatokat pedig a moszkvai, novoszibirszki és vlagyivosztoki meteorológiai állomásokon dolgozták fel. Sajnos a műszerek néhány év múlva meghibásodtak, így 1970 júliusában megszakadt a kapcsolat az első szovjet meteorológiai műholddal.

A négy évtizedes keringést követően az elmúlt évben süllyedni kezdett, s 400 kilométeres magasság után egyre közelebb került a Földhöz.

(aktuell.ru)

Cimkék: szputnyik, űr, kozmosz, meteor, szovjet, szovjetunió, föld, meteorológia,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat