OROSZVILAG.HU


Támadás Kirill pátriárka ellen

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2012-07-27 21:44:40  |  
Kecskeméti Gábor

Támadás Kirill pátriárka ellen

15 nap börtönt kapott a Femen aktivista

Támadás Kirill pátriárka ellenTámadás Kirill pátriárka ellen

A már szinte megszokott, fedetlen keblekkel elkövetett „támadásért” az ukrajnai FEMEN mozgalom egyik aktivistáját kis mértékű garázdaság miatt 15 nap szabadságvesztésre ítélte egy boriszpoli bíróság.

Amikor I. Kirill orosz pátriárka megérkezett Ukrajnába, a most elítélt nő Boriszpolban található kijevi repülőtéren a tömegből kiválva félmeztelenül futott a pátriárka és több magas rangú ukrajnai egyházi vezető felé, miközben azt kiabálta az orosz egyházfőnek „Tűnj el!”. Jana Zsdanova aktivista hátán pedig a következő angol nyelvű felirat volt olvasható: „Kill Kirill” („Öld meg Kirillt”).

Zsdanova ügyvédje szerint a bíróság elutasította fellebbezésüket, mely szerint protest-akciónak minősül az eset. Zsdanova nyilatkozatát a Femen weblapján is közzétették. Eszerint a bíróság az SZBU (Ukrán Biztonsági Szolgálat) és az államügyészség nyomására hozta meg az ítéletet, akik a bírósági tárgyaláson végig a teremben ültek. Magát Zsdanovát is megfenyegette egy ügynök, hogy nyomozati eljárást indítanak ellene és börtönbüntetést fog kapni.

Az ukrajnai Femen nő- és szabadságjogi mozgalom aktivistái félmeztelenül elkövetett akcióikról már világszerte ismertek. Újabban Belaruszban és Oroszországban végrehajtott akcióikkal további ismertséget szereztek.

(aktuell.ru)

 

 

 

Cimkék: femen, kirill, pátriárka, boriszpol, kijev, garázdaság, szbu, ügyészség, börtön,
Országok: Belarusz Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat