OROSZVILAG.HU


Új repülési séma az űrben

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2012-08-03 09:04:32  |  
Kecskeméti Gábor

Új repülési séma az űrben

6 óra alatt a Nemzetközi Űrállomáson

Új repülési séma az űrben

Tegnap egy orosz teherűrhajó érkezett a Nemzetközi Űrállomásra. A hír önmagában még nem meglepő, hiszen már hosszú ideje az oroszok végzik az Űrállomás ellátását, ám a kilövéstől a dokkolásig csupán hat óra telt el, s ez világrekordnak számít. Korábban ugyanis két napig tartott az út. Az orosz űrkutatás évek óta tesztelte ezt az űrrepülési sémát, s közben állandóan konzultáltak az egykori és jelenlegi kozmonautákkal.

A Progressz teherűrhajó utazása kísérleti jellegű volt, hiszen az elsődleges cél, hogy a legénységet szállító Szojuz űrkapszulák is ugyanennyi idő alatt tegyék meg az utat. Eddig a Szojuzoknak is két napra volt szükségük, ami az űrhajósok számára elképesztő kitartást igényelt. Két napig egy szűk és hideg űrkapszulában összezsúfolva, rendes táplálék nélkül…

Az új repülési minta nem is egészen új, hiszen azt már a Szovjetunióban tesztelni kezdték, de a rendszerváltozás után különböző okokból félretették a projektet, s maradtak a két napos repülésnél. Ez most azáltal vált lehetővé, hogy az amerikai űrsikló-program leállítása után a Nemzetközi Űrállomást (ISS) magasabb pályára helyezték (350 helyett 400 km-re a Földtől), amit korábban a NASA biztonsági okokból nem engedélyezett. Korábban az orosz űrhajóknak dokkolás előtt 34-szer kellett megkerülniük a Földet, most ez már négyszer is elegendő.

A „Progressz M-16M” 2.6 tonna rakományt szállított az űrbe. A szokásos élelmiszerek és kutatási anyagok-eszközök mellett a hat fős személyzet (három orosz, két amerikai és egy japán) mindegyik tagja egy-egy csomagot kapott a családjától és a pszichológusoktól. Nem mellékesen pedig 13 kiló friss gyümölcsöt és zöldséget.

(RIA Novosztyi, RusslandNews)

 

 

 

Cimkék: nasa, szojuz, progressz, nemzetközi űrállomás, iss, szovjetunió, űr,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat