OROSZVILAG.HU


S még mindig élen a Nalcsik

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-04-14 03:04:53  |  
Zelei Dávid

S még mindig élen a Nalcsik

Nincs már nullpontos a Premjer Ligában, a Nalcsik még mindig az élen, nagy csalódás a Rubin és a Dinamo

Két érdekességgel szolgált a hétközi kupaforduló Oroszországban a kezdet és a vég rajongóinak: az Amkar Perm ellen játék nélkül 3-0-ra kikapó FK Moszkva az utolsó sorozat színpadáról is lelépett (mint ismert, a csapat a bajnokság előtt anyagi problémák miatt vissza kellett lépjen, s mára nem maradt játékosa sem), Huszti Szabolcs pedig egy Volga Tver elleni büntetővel megindította 2010-es (reméljük, ipari méreteket öltő) gólgyártását. A legjobb négy közé (nem elírás, a kupa lebonyolítása a bajnoksággal szemben nem naptári, hanem őszi-tavaszi rendszerű) mindenesetre a péterváriak mellett három kiscsapat került be: a Vlagyivosztokot verő Szibir (3-0), a Mordovija Szaranszk otthonában nyerő Alanyija (0-2), és a már említett Amkar. (Nagy lendületet, mint majd láthatjuk, csak a Zenit vett a sikerrel: a hétvégén mindhárom elődöntős „törpe” begyűjtött egy-egy zakót.)

 

Szokatlan módon három moszkvai csapat is már pénteken letudta eheti szereplését a Premjer Ligában. Közülük a legkisebb, az eddig mindössze három vérszegény remire hitelesített Szaturn hatpontos mérkőzésre érkezett Szamarába, ahol tizenkétezren annak ellenére is kilátogattak a találkozóra, hogy kedvenceik a mezőny egyetlen nullpontosaként nem csak a pontokért, de Gazzajev mester rogyadozó kispadjának „megszereléséért” is küzdöttek. A válságot jelzi, hogy bár még csak az ötödik fordulónál járunk, Jurcsenko és Cigan után ezúttal már a harmadik kapus (!), a chilei Lobos védte a szamarai kaput (tavaly egyébként végig ő állt a kapuban). Mégsem rá, hanem a tizedik percben szépen keresztbegurító Szamszonovra, és a hosszú oldalon ügyesen a labdába botló Boberre szegeződtek a tekintetek. Egészen a nyolcvanadik percig ez jelentette a legfőbb eseményt – akkor aztán egy 18 méteres szabadrúgást Djodjevics csavart be szépen, s hiába bombázott aztán egy szöglet után a kapuba Nyemov, a Szamara 2-1-re nyert, és máris elmozdult az utolsó helyről. (2-1)

 

S még mindig élen a Nalcsik

 

A pénteki nap rangadóját Moszkvában vívta a Szpartak és a még veretlen Tyerek, s tizennyolcezer hazai drukker ereiben hűlt meg a vér, mikor az általunk már nem egyszer méltatott Samil Aszildarov az első negyedóra végén egy szép bal oldali akció után második próbálkozásra mattolta Dzsanajevet, idénybeli harmadik gólját szerezve. Mivel a szünetig ez is maradt az eredmény, Karpin mester alapos fejmosást végezhetett a szünetben, mert egy jóval aktívabb Szpartak jött ki a folytatásra. Az 58. percben ennek ellenére óriási mázli kellett az egyenlítéshez, egy félig már elvesztett labda pattant Welliton elé, aki nullszögből középrebikázott, Ferreira pedig már nem tudott elugrani a labda elől, ami a hálóba pattant. A győzelmet aztán ismét a brazilok hozták össze a Szpartaknak: végtelenül bonyolult akció végén Ibson passzát Welliton fordulásból gurította a hosszúba, pontot téve a Tyerek veretlenségi sorozatának végére. A győzelem ellenére Karpin csak a három ponttal volt elégedett, az újságírók pedig Arit kritizálják. (2-1)

 

S még mindig élen a Nalcsik

 

A Himki stadionjában sovány 5177 néző alkotott véleményt az agyonvásárolt, de össze nem álló Dinamo futballjáról – a mostanában jó formát futó Tom Tomszk (Németh Norbert nélkül) el is hozott egy pontot a gól nélküli döntetlen révén. Andrej Kobelev a túlzott várakozásokkal magyarázza csapata mélyrepülését, és igen tanácstalannak tűnik. (0-0)

 

A szombati játéknap leggóldúsabb meccsén a Szibir az Anzsi fogadta. Az elmúlt fordulóban először nyerő dagesztániak a 21. percben szerezték meg a vezetést Corajev révén, majd a cseh Holenda percei következtek: előbb a 34., majd a 48. percben fejelt a kapuba egy jobboldali beadást. A Szibir nem adta föl, egy remek kombináció végén a csapatkapitány Medvegyev szépített, majd két perc múlva a neki gólpasszt adó Asztafjev is betalált (mindketten becsúszva!) de hiába volt hátra fél óra, gólt már csak Corajev szerzett a hosszabbításban, az utolsó helyre taszítva a Szibirt. (2-4)

 

A forduló rangadóján a Huszti Szabolcsot a 65. percben bevető Zenit a góllövőlistát vezető, ám sérüléssel bajlódó Alijev nélkül felálló Lokomotivot fogadta, s a kezdetektől élénk küzdelem bontakozott ki a pályán: Danny már a második percben vezetést szerezhetett volna, a kilencedikben pedig csaknem belekeveredett egy verekedésbe is egy könyökös miatt. A félidő nagy védését Malafejev mutatta be Szicsev löketénél, de Guilhermének is volt dolga Bisztrov és Gyenyiszov bombáinál. A Zenit időnként tetszetős, gyors, rövidpasszos játékra volt képes, s ennek az 53. percben meglett az eredménye: egy gyors súlypontáthelyezésnek, és egy második hullámba szépen visszagurított labdának Bisztrov-gól lett a vége. A Lokomotiv Janbajev révén még ívelt egy kapufát, Taraszovot pedig kiállították – a Zenit megnyerte az ideges hangulatú rangadót. (1-0)

 

Kaukázusi vendégszeretet, huszonnégyezer néző, és egy gyengécske Alanyija várta Vlagyikavkazban a BL-kiesés óta kissé átalakított CSZKA-t. Honda hiányában Mark González rukkolt ki egy remek szabadrúgással már a hatodik percben, ha a lécről lepattanó nem is volt benn, a brazil Guilherme egyértelműsítette a gólt egy közeli fejessel. A félidő lefújása előtt aztán a brazil kiugratása után a Kraszics tolta el a labdát Homics mellett, majd a hálóba is passzolt. A második félidőben jó ismerősünk, Szergej Kuznyecov élesztette fel az Alanyija reményeit felugrás nélküli fejesével (no de hol voltak a moszkvai védők?), de Gnanu kézilabda-mozdulata a 70. minutumban mindent eldöntött: a derék Burkina Fasó-i bekk kiállt, Dzagojev meg beverte a tizenegyest – a CSZKA nem botlik, mínusz egy meccsel is dobogós. (1-3)

 

Rosztovban Oleg Protaszov még nyeretlen gárdája a középmezőnyben helyezkedő Permet fogadta – nagyon úgy tűnik, az Amkar légiósa, idén a most is végig játszó Gaál Miklós lehet a legstabilabb magyar a ligában. Ennek ellenére ezen a héten kevés dolognak örülhet: hiába lőttek kapufát is, s hiába egyenlítette ki Szokolov egy szép fejessel Ahmetovics nem kevésbé szép emelését, Andjelkovics egy megpattanó távoli lövéssel nemcsak a vezetést, de az első győzelmet is megszerezte csapatának. (2-1)

 

A forduló utolsó, előzetesen nem várt rangadóját a listavezető Nalcsik és a címvédő Rubin vívta utóbbi otthonában, s bizony, a kazanyiak támadójátékát az utóbbi időben joggal érhette kritika. Bergyijev mester olyannyira elégedetlen volt, hogy padra ültette legeredményesebbjét, Buharovot (bevallása szerint, mert a csatár iszonyúan elfáradt a februári nagy hajtás miatt), míg a túloldalon a Rubin-nevelés, a négygólos Gyagyun nem játszhatott. A mérkőzésre a Rubin mostanában mutatott nézőriasztó játéka miatt mindössze nyolcezren voltak kíváncsiak, s hiába vezettek egészen sokáig a hazaiak Noboa góljával, a végén a szezon előtt megszerzett szerb Ruszics egyenlített, Bergyijev pedig tovább keresgélheti góllövőit…

 

A hét válogatottja a championat.ru szerint: Dikan (Tyerek) – Ivanov (Tomszk), Amiszulasvili (Nalcsik), Lombaerts (Zenit) – Bober (Szamara), Kraszics (CSZKA), Bisztrov (Zenit), Corajev (Anzsi) – Welliton (Szpartak), Holenda (Anzsi), Guilherme (CSZKA).

 

Cimkék: premjer liga
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat