OROSZVILAG.HU


Termeszinvázió Tadzsikisztánban 

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-04-14 15:31:31  |  
Gyóni Gábor

Termeszinvázió Tadzsikisztánban 

Mindent felfalnak a rovarok

 Termeszinvázió Tadzsikisztánban 

 

Tadzsikisztán Szogd megyéjében rövid idő alatt rendkívüli módon elszaporodtak a termeszek, úgy, hogy valóságos termeszjárás kezdődött az elmúlt időben. A termeszek befészkelnek a vályogból készült házakba és valósággal szétrágják belülről az épületeket. A termeszek eddig már 2500 házat tettek tönkre. Az emberek pánikszerű ingatlaneladással reagáltak az eseményekre vagy megpróbálnak új, vasbeton alapú házakat építeni.

Az első termeszek 1998-ben jelentek meg Szogd megyében, becslések szerint a Kanibadami járásban ma már a lakóházak felében megtalálhatók a gyorsan szaporodó rovarok. A termeszek néhány év alatt képesek teljesen szétrágni egy házat.

A termeszek ellen egyelőre nincs védekezés, a rovarok terjedése megállíthatatlannak tűnik. A „fehér hangyának” is nevezett termeszfaj naponta 30 000 petét is képes lerakni. Ha nem sikerül megakadályozni a termeszek további terjedését, akkor a jövőben kolosszális összegeket kell majd erre a problémára fordítania az amúgy is szegény tadzsik államnak.

 

(ferghana.ru)

 

Cimkék:
Országok: Tadzsikisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat