OROSZVILAG.HU


Nefelejcs

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2014-05-15 12:55:21  |  
Seszták Sándor

Nefelejcs

Akár meg is lehet ünnepelni

 Nefelejcs

A Kalmük tea napját május harmadik szombatján (17-én) ünneplik Kalmükföld lakói és ennek az italnak az összes szerelmese. Öreg levelekből készül, amelyeket késő ősszel szednek. A leveleket fonnyasztják, így a főzet narancsszínűvé válik, fanyar, kesernyés utóízzel. A tea, amelyhez tejet, vajat, sót, szerecsendiót és babérlevelet adnak, oltja szomjat a hőségben és melegít a hidegben.

Az antialkoholista kampány 1985-ben kezdődött a Szovjetunióban - Május 7-én a Szovjetunió Minisztertanácsa határozatot fogadott el „A túlzott alkoholfogyasztás és az alkoholizmus elleni intézkedésekről, a házi pálinkafőzés felszámolásáról”, május 16-án pedig a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége rendeletet adott ki „a részegség elleni küzdelem megerősítéséről”. Az antialkoholista kampány célja továbbá a közrend és a munkafegyelem megerősítése volt.

Az Ápolónők Világnapját (12-e) Florence Nightingale születésnapján ünneplik, aki a világon az első irgalmas nővér szolgálatot szervezte meg, a betegek „a lámpás hölgynek” hívták őt mivel éjszaka lámpával járta a kórtermeket. Az orosz ápolónők az ország minden régiójában szakmai ünnep alkalmából díjakat és ajándékokat kapnak. A kórházakban versenyeket tartanak a legjobb ápolónő címért.

Az orosz haditengerészet Fekete-tengeri Flottájának napját - május 13-án tartják. A Fekete-tengeri Flottát 1783-ban alapították, II. Katalin cárnő rendelete alapján, a Krím-félszigetnek az Orosz Birodalomhoz való csatolása után. Éppen 1783. május 13-án futottak be az orosz hajók az ahtiari öbölbe. A kikötő és a város, amelynek a cárnő a görögül „nagyszerű várost”, „dicsőséges várost” jelentő Szevasztopol nevet adta, " az orosz flotta fő Fekete-tengeri bázisává vált.

Ha a Jákob napjára (13-a, az ortodox naptár szerint) virradó éjszaka meleg és csillagos, az jó termést jelez. A fényes napkelte a forró nyár hírnöke. Ha Jeremiás napján (14-én, az ortodox naptár szerint) rossz az idő,  az kemény telet jelez. Borisz és Gleb napjától (15-e, az ortodox naptár szerint) kezdenek el énekelni a fülemülék. Úgy tartják, hogy a fülemüle akkor kezd el énekelni, amikor elég harmatot tud inni a nyírfalevélről, amikor a tavasz hanyatlásnak indult, a nyár pedig növekedésnek. Ha a fülemüle énekét egész éjjel halljuk, a nappal napos, meleg lesz.

http://www.kommersant.ru/doc/2458112

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat