OROSZVILAG.HU


Nyerő cserék, vesztes moszkvaiak

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-05-07 12:17:30  |  
Zelei Dávid

Nyerő cserék, vesztes moszkvaiak

Botlott a CSZKA és a Lokomotiv, nincs már nyeretlen a mezőnyben, s 907 nap után élen a Zenit. Premjer Liga, 9. forduló

 Hétközi fordulót rendeztek a Premjer Ligában, ahol nem villogtak a moszkoviták,a Zenit rangadót nyert, Bozsovics még mindig nyeretlen, ellenben a Szaturn már nem - ezzel a 9. fordulóra már minden csapat megérezte már a győzelem ízét.

A forduló nyitótalálkozóján a nem titkolt anyagi gondokkal küzdő Krilija Szovjetov Szamara az átmeneti fellendülés után ismét visszaeső Alanyiját fogadta, s le is győzte, miután Igor Sztrelkov a teljes védelem asszisztálása mellett nyugodtan fejelhette a remekül védő Kerzsakov kapujába a labdát a szünet után. (1-0)

A bemutatkozó meccsét elbukó Miodrag Bozsovics a lassan kiesőzónába süllyedő Amkar Perm ellen mutathatta volna meg a Dinamo közönségének, hogy igazi mágus, de jelen pillanatban úgy tűnik, a volt csapata ellen fellépő montenegrói mester csak a kiscsapatokhoz ért (a Permet a 4., az FK Moszkvát a 6. helyig vezette) – a Gaál Miklóst a 15. perctől bevető permiek a második félidőben ki tudták egyenlíteni az eltiltás után visszatérő Voronyin tizenegyesgólját a szünetben csereként beállt Grisin találatával (mint látni fogjuk, ő csupán egyike volt a kiváló cseréknek a fordulóban). (1-1)

Nagyjából mínusz öt százalék esélyt adtak a fogadóirodák a nyeretlen Szaturn Lokomotiv elleni idegenbeli diadalára: a moszkvai kiscsapat Kinsky sérülése és Rebrov kiállítása miatt harmadik számú kapusával, a húszesztendős Csiljuskinnal kezdett, és további öt sérülttel sem számolhatott Gorgyejev mester, ráadásul a csapat eddigi négy idegenbeli meccsén egy ványadt pontot szedett össze. Mindezután kitalálható, hogy az Alijev-botrány óta mély hullámvölgybe süllyedő vasutasok vereséget szenvedtek a Szaturntól, mely egy ragyogó Loszkov-kiugratásnak és egy magabiztos Kiricsenko-befejezésnek köszönhetően került előnybe, s azt meg is őrizte a meccs hőse címtől ódzkodó Csiljuskin vezérletével. (0-1)

A Tom Tomszk a harmadik, a döntetlengyáros Tyerek Groznij a negyedik forduló óta tartó nyeretlenségi sorozatát szerette volna lezárni Szibériában, s miután Kornyilenko büntetőjét a szünet után Aszildarov kiegyenlítette, úgy tűnt, mindez egyikőjüknek sem sikerül majd. A csereként beállt Artyom Dzjuba ugyanakkor öt perccel a lefújás előtt elcsorgatott a kapus mellett egy jól továbbfejelt labdát, így a Németh Norbertet kispadon jegelő tomszkiak örülhettek. (2-1)

A kóros gólhiányban szenvedő Rubin otthonában fogadta az utolsó Szibirt, s bár törökjeit (Fatih Tekke, Gökdeniz) nem, Buharovot és Szemakot kezdőjében tudhatta. A támadójáték ezzel együtt sem volt túl attraktív, a győzelem viszont meglett: a szünetben Galjulin helyére beállt Pjotr Bisztrov lécrepesztő szabadrúgása után Noboa gyötörte be a győztes gólt, az élmezőnyben tartva a Bergyijev-bandát. (1-0)

A forduló legnagyobb meglepetését az a Rosztov okozta, mely az elmúlt két fordulóban gólt sem szerzett, s a múlt fordulóban első győzelméhez segítette a tökutolsó Szibirt. A rosztoviak a CSZKA Moszkvát fogadták, s már az első percben gólt szerezhettek volna, ha a hétvégén hatalmasat lepkéző Akinfejev nem véd hatalmas bravúrral Adamov kiugrása után. Mint kiderült, ez csak a vég kezdete volt a katonacsapatnak, mert hatalmas mázlival úsztak meg egy szöglet utáni kapufát, s Akinfejev kellett Blatnjak ziccerének hatástalanításához is. A túloldalon Guilherme járt közel a gólhoz egy bődületes kapufánál, de betalálni csak a szupercsere, a bosnyák Merszudin Ahmetovics tudott közeli fejesből. A hajrában Semberast kiszórták, s hiába nyomott a Szluckij-gárda, nyolc napon belül begyűjtötte második zakóját is. (1-0)

A forduló szuperrangadóján a második helyezett Zenit a listavezető Nalcsikot fogadta. A vasárnapi győztes gólban való aktív részvételt kezdőtagsággal hálálta meg Luciano Spalletti Huszti Szabolcsnak, aki azonban nem játszott jól: ugyan volt egy veszélyes fejese, az 56. percben ő volt az, akit először lecseréltek, s a helyére beállt Fajzulin a mezőny legjobbjává avanzsálva döntő szerepet vállalt a Zenit élre ugrásában. A 65. percben egy többször elvesztett és visszaszerzett labdát Bisztrov és Fajzulin kényszerítőzött helyzetig, végül előbbi jobbról, éles szögből felvarrta a rövid felsőbe. A góllal mintha gát szakadt volna a péterváriakban, mert hat perc múlva a Kerzsakov felvágásáért megítélt büntetőt verte be Sirokov, majd a 74. percben Danny fejelte Fredrikson kapujába Fajzulin oldalszabadrúgását. A 90. percben ugyan Maljarov bődületes szabadrúgásgóllal szépített, de ez már nem osztott, nem szorzott: a Zenit nyert, és 907 nap után áll ismét egyedül a tabella élén! (3-1)

Nyerő cserék, vesztes moszkvaiak

A zárómeccsen a Szpartak a dagesztáni Anzsit fogadta, s gólkirálya vezérletével brazilos győzelmet aratott rajra. Az elmúlt fordulóban is gólt szerző Welliton ezúttal nemcsak duplázott, de egy gólpasszt is kiosztott honfitársának, Alexnek, aki a 87. percben állította be a 3-0-s végeredményt.

Nyerő cserék, vesztes moszkvaiak

2007. november 11-e óta először vezeti egyedül a tabellát a 21 pontos Zenit, mögötte három ponttal leszakadva toporog a Nalcsik, a harmadik-negyedik helyen 17 ponttal áll a CSZKA és a Rubin, de már nyakukba liheg a tavalyi ezüstérmes Szpartak.

A forduló válogatottja a championat.ru szerint: Amelcsenko (Rosztov) – Drmics (Krilija Szovjetov), Nahusev (Szaturn), Igonyin (Szaturn) – Loszkov (Szaturn), Noboa (Rubin), Fajzulin (Zenit), Bisztrov (Zenit), Blatnjak (Rosztov) – Welliton (Szpartak), Ahmedovics (Rosztov). 

A hétvégén igazi rangadó nélkül ér harmadához a Premjer Liga, a 10. forduló eseményeiről részletesen beszámolunk majd!  

 

Cimkék: premjer liga, futball
Országok:
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat