OROSZVILAG.HU


Orosz átigazolási hírek I.

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-02-13 18:26:49  |  
Zelei Dávid

Orosz átigazolási hírek I.

Az orosz bajnokság még szezon előtti álmát alussza. Összeállításunkban a moszkvai csapatok háza táján néztünk körül.

 Három éve immár, hogy Moszkván kívüli csapat nyeri az orosz pontvadászatot: 2009-ben és 2008-ban a Rubin Kazany, míg 2007-ben Szentpétervár büszkesége, az Európai Szuperkupa- és UEFA-kupa győztes Zenit végzett a Premjer Liga élén. Mindez különösen annak fényében lehet meglepő, hogy 1996 és 2006 között a vidéknek nem adatott esély: hatszor (1996-2001-ig sorozatban) a Szpartak, háromszor a CSZKA (2003, 2005, 2006), kétszer pedig a Lokomotiv (2002, 2004) hódította el a bajnoki címet. Hogy megtörhetik-e Gurban Bergyijev tatárjainak lendületét a moszkvai csapatok, az még kérdés, de ha így is lesz, az elkövető semmiképp sem az elmúlt évben hatodik helyen végzett FK lesz – a klubot ugyanis magára hagyta főszponzora, a világ legnagyobb nikkel- és palládium-kitermelő cégének számító Norilszk Nickel, így a csapat kénytelen volt visszalépni a Premjer Liga küzdelmeitől. (A szibériai székhelyű cég indoklása szerint azért szüntette be a támogatást, mert telephelye mintegy 3000 kilométerre fekszik Moszkvától – no nem mintha tavaly óta nőtt volna a távolság...) A visszalépés oly hirtelen történt, hogy a klub még igazolt is a holtszezonban (a bosnyák Dragan Blatnjak cseberből vederbe esett: a kiesett Himkit a megszűnő FK-ra cserélte…), jelenleg a több magyar csapatnak is otthont adó beleki edzőtáborban gyakorol (tegnapelőtt 2-0-ra kapott ki a Dinamo Zagrebtől) és a klub honlapján arról lehet szavazni, hány új igazolás kellene a csapatba az előző idényben megszerzett hatodik hely megtartásához. Mindennek több oka van: egyrészt a Norilszk Nickel előre kifizette az edzőtábort, másrészt a moszkvai kiscsapat gőzerővel kutat új befektető után, hátha sikerül mégis elindulniuk a bajnokságban. Érdeklődőkben nincs is hiány, csupán az idő csekély – az ügy fejleményeiről folyamatosan beszámolunk.

Ami a többi moszkvai csapat felkészülését illeti, a legaktívabbnak a Dinamo tűnik az átigazolási piacon, ami a tavalyi szégyenletes 8. helyezés után nem is csoda. A csapat csatárposzton ugyan elvesztette a Szentpétervárra némi spanyol és moszkvai kitérő után hazatérő házi gólkirályát, a tavaly 12 góllal záró Alekszandr Kerzsakovot (ráadásul bukott is az árán, 8 millió euróért vette 2008-ban a Sevillától, most viszont csak 6,5 millióért adta tovább), de bagóért (2 millió euró) megszerezte a helyére a jelentős topligás (Bayer Leverkusen, Liverpool, Hertha) rutinnal rendelkező, alant látható harmincesztendős ukrán gólzsákot, Andrej Voronyint, három játékost is igazolt a már említett FK Moszkvából (a 23 esztendős moldáv válogatott védőt, Alexandru Epureanut 2,5, a 26 éves litván balszélsőt, Edgaras Cesnauskist 4,2, az azeri származású orosz jobbszélsőt, Alekszandr Szamedovot 4,5 millió euróért – mindhárman kulcsszerepet vállaltak klubjuk tavalyi remekléséből) és a középpálya közepét is igazi sztárral erősítette meg: a csapatba egy év után Szentpétervárról visszatérő, 31 esztendős Igor Szemsovval, aki három világversenyen is az orosz válogatott tagja volt (2002, 2004, 2008). A teljesen átalakuló középpályával az összességében több, mint húszmilliót költő Dinamo előretörhet tavalyi helyezéséhez képest, bár a bajnoki címért aligha lehet versenyben.

Orosz átigazolási hírek I.

A Dinamóhoz hasonlóan a tavaly szintén hagyományaihoz méltatlanul szereplő CSZKA sem tudta megállni, hogy ne szerezzen meg egy játékost az FK-tól (a jobbszélső védő, Kiril Nababkin a jövő nagy ígérete), ugyanakkor a keret erőssége már messze nem idézi az UEFA-kupa-győztes éveket. Az akkori sikerek fő letéteményesei, a brazil gólzsák, Vágner Love, és a 2005-ös idény legjobbjának megválasztott játékmester, Daniel Carvalho most egyaránt kölcsönben szerepelnek, előbbi a Flamengo, utóbbi a katari al-Arabi csapatát erősíti, míg az érkezők oldalán szereplő japán Kejszuke Honda jól teljesített ugyan a holland bajnokságban (a másodosztály legjobbja volt 2008/09-ben, majd idén az Eredivisie-ben is szórta a gólokat, a Venlótól érkezett 6 millió euróért), ugyanakkor neki és társainak alaposan fel kell kötni azt a bizonyos alsóneműt, ha a BL-ben (ahol a Sevillával találkoznak) és a bajnokságban is helyt akarnak állni. A rég együtt játszó mag adott (Akinfejev, a Berezuckij testvérek, Ignasevics, Kraszics, Aldonyin), az előrejátékban ugyanakkor nagy ugrás szükségeltetik – tavaly a cseh Tomás Necid és a már említett Kraszics 9 góllal lett házi gólkirály, ami édeskevés a bajnoki címhez.

 A CSZKA-hoz hasonlóan a Szpartaknál sem volt őrjítő mozgás, a legnagyobb fogásnak a hárommillió euróért szerződtetett brazil Ari tűnik, aki tavaly bajnok lett Luis van Gaal Alkmaarjával, az elmúlt két holland bajnoki szezonban egyaránt 9-9 gólt szerezve. Rajta kívül az Amkar Perm szerb oszlopa, Nikola Drincsics a védekező középpályás posztján okozhat kellemes meglepetést (érte nem kellett fizetni) a Slavia Prahától 1,2 millióért kölcsönvett, cseh korosztályos válogatottakat végigjáró, mindössze 21 esztendős Marek Suchy ugyanakkor belső védőként használható. A veszteségek oldalán talán a Hertha neveltje, Malik Fathi említhető, aki immár Szalai Ádám és Lőw Zsolt csapattársa a Mainzban, valamint Gyenyisz Bojarincev, aki vélhetően a Szaturn csatárait tömi majd kitűnő beadásokkal.

Orosz átigazolási hírek I.

 A tavaly erejéhez mérten teljesítő (4. hely) Lokomotivnál szintén keveset frissítettek a kereten, de így is az övék a legköltségesebb transzfer a holtidényben: a Dinamo Kijev tavaly berobbant házi gólkirályát, a 25 esztendős Alekszandr Alijevet szerződtették nyolcmillió euróért – mellette csupán az FK 22 éves tehetséges középpályása, Dmitrij Taraszov és a Krilja Szovjetov Szamara jobbszélsője, Vlagyiszlav Ignatyev érkezett, miközben csak kiegészítő emberek (így a Hannoverbe távozott szlovák Jan Durica) hagyták el a klubot.

 Ha az eddig olvasottak során kiviláglott, a gazdasági válság még a milliárdos tulajdonosokkal bőven megáldott csapatokat is sújtotta (hol van már a Dannyért fizetett 30 millió euró!) a Szaturn Ramenszkojéra mindez hatványozottan igaz. A klub a holtszezonban mindössze három transzfert bonyolított le: ketten, a már említett Bojarincev, és a másodosztályú, szibériai Lucs Energija Vlagyivosztoktól megszerzett Dmitrij Kudrjasov érkeztek (mindketten ingyen), míg a két év alatt hat meccsig jutott fehérorosz tehetség, Vlagyimir Jurcsenko hazaigazolt a Dnyepr Mogiljevhez.

 Mint az a fentiekből kiderült, túlzás lenne azt állítani, hogy dübörgött az átigazolási piac a moszkvai csapatoknál: talán csak a Dinamo szurkolói számíthatnak jelentős átalakulásra a csapat kezdőjében – a tavalyi helyezés tükrében nem teljesen indokolatlanul. Hogy a mindig esélyes CSZKA és Szpartak milyen előjelű meglepetést tartogat a március 12-én induló szezonban, az csak hónapok múltán derül ki. Hogy hogy erősítettek a Moszkván kívüli bajnokesélyesek, az viszont napokon belül, sorozatunk következő részében.       

 

 

Cimkék: premjer liga, átigazolások
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat