OROSZVILAG.HU


Ivanovics és Radwanska elintézve

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-05-28 12:04:34  |  
Zelei Dávid

Ivanovics és Radwanska elintézve

Gyementyijeva simán ment tovább, fogynak az ukránok, elfogytak az észtek. Roland Garros, 5. nap

Aki csak a római tornán látta idén játszani a szerb Ana Ivanovicsot, az meg lehetett róla győződve, hogy a volt világelsőnek egyetlen posztszovjet térségbeli teniszező sem parancsolhat megálljt – a kétmillió dollár összdíjazású torna elődöntőjéig vezető úton ugyanis rendre Vesznyinát, Azarenkát, Gyementyijevát és Petrovát verte meg. Hogy előtte ezenkívül mindössze öt győzelmet tudott felvonultatni a szerb égimeszelő (186 centi magas!) a teljes évadban, utána pedig egyet sem, az ugyanakkor jobban mutatja, mennyire nincs jó idénye. Mindezt megerősíti a világranglistán jelenleg elfoglalt 42. helye, 10-9-es győzelem-vereség mutatója, ha pedig mindehhez hozzávesszük, hogy a Fed-Kupa Oroszország – Szerbia meccsének mindhárom szerb vereségében benne volt, s ebből kettőt mai ellenfele, Alisza Klejbanova ellen szenvedett el (egyesben és párosban) – no akkor már nem olyan kedvező a kép. Klejbanova ugyanis 28. kiemelt, s a szerbek közül inkább Jelena Jankovicscsal nem szeret játszani (idén Indian Wellsben és a Fed-Kupában is kikapott tőle). Nem mondhatni, hogy Klejbanova vérmes reményekkel és jó előjelekkel készült volna a tornára, mert legutóbbi versenyein két olasz is megtréfálta (Vinci és Errani), az egész áprilist kihagyta, és Indian Wells óta mindössze egy meccset nyert a Roland Garrosig. Most azonban nem ismert kegyelmet: már ellenfele első adogatójátékát elvette 1-0 után, s bár Jankovics még egyenlített (2-2), de ezután már csak egyetlen gémre volt jó az egész meccsen. A tükörsima győzelemmel Klejbanova először jutott a harmadik fordulóba a Roland Garroson, és nagyon elszánt: „Senkitől sem félek. Mikor pályára lépek, nem érdekel, ki áll a háló túloldalán. Tudom, hogy a saját játékomat kell játszanom.”

Ivanovics és Radwanska elintézve

Hogy valójában mennyire nem foglalkozik Klejbanova az ellenfelekkel, azt nem tudni, de ha ránézett valaha a sorsolásra, úgy gondolhatta, Ivanovics után újabb kemény rivális vár rá: következő ellenfele ugyanis potenciálisan a 8. helyen kiemelt Agnieszka Radwanska lett volna: kettejük között csaknem harminchelynyi a szakadék a világranglistán, ráadásul március végén Miamiban Radwanska simán verte a kazahot. Ez azonban semmit sem befolyásolt: Svedova agresszíven támadott (44 nyerőt ütött két szett alatt!), s bár nem keveset hibázott (7 kettős, 20 ki nem kényszerített), jó hálójátékával és hat brékjével megérdemelten nyert 7:5, 6:3-ra.

Egy másik meglepetésembernek, 2001 junior Roland Garros-győztesének, az észt Kaia Kanepinek ellenben a második kör a végső volt, de ezért nem kell szégyenkeznie: az első szettet simán, 6:2-re nyerte a negyedik kiemelt Jelena Jankovics ellen, utána azonban a szerb lábra kapott, leszorította hibái számát, és három szettben nyert.

Ukrajna és a Bondarenko-család felemás napot tudhat maga mögött:  Aljona sima 6:3, 6:3-mal intézte el a 8 ászt ütő, de 20 ki nem kényszerített hibát is felmutató szlovák Rybarikovát, az alacsonyabban rangsorolt Katyerina viszont bántóan simán kikapott a kanadai Wozniaktól 6:4, 6:1-re. Aljona Bondarenko következő ellenfele az imént említett Jankovics lesz – nagyon oda kell tennie magát, hogy partiban legyen.

A végére hagytuk Jelena Gyementyijevát, aki igencsak megszenvedett a spanyol Medina-Garriguessel, főként a második játszmában, amit 0-3-nál szakított félbe az eső. Gyementyijeva végül rövidítésben nyert, biztosított mindenkit, hogy már nem sérült, hogy imád Párizsban játszani, és hiába verte meg két hete (iszonyú simán, 6:1, 6:0-ra) következő ellenfelét, a Bondarenkót legyőző Wozniakot, ezúttal minden más lesz. Meglátjuk.

A férfiaknál egy orosz lépett salakra csütörtökön: a selejtezőből érkezett Tejmuraz Gabasvili jó sorsolást kapott, a szintén selejtezőből érkezett szlovén Grega Zemlját kapta ellenfélül a második fordulóban, és sima három szettben meg is verte, többek közt azért, mert ha a háló közelébe ért, már lehetett  is beírni a pontot a javára (9/9). Következő ellenfele szintén szlovén játékost vert a második körben, de „valamivel” esélyesebb Gabasvilinél: Andy Roddick aligha lesz könnyű falat a zsinórban öt győzelemnél járó orosz számára…

 

Cimkék: tenisz, roland garros
Országok: Észtország Ukrajna Kazahsztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat