OROSZVILAG.HU


A Premjer Ligából Dél-Afrikába

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-06-08 23:22:49  |  
Zelei Dávid

A Premjer Ligából Dél-Afrikába

Bár az orosz válogatott nem lesz ott a világbajnokságon, a Premjer Liga számos labdarúgót delegál a vébére. Sorozatunk első részében A-tól C-ig jutunk.

 Akárcsak a nyugat-európai bajnokságok, május 15. óta a Premjer Liga is nyári álmát alussza, s nem is rendeznek mérkőzést egészen július 4-éig, amikor a kupadöntő miatt elhalasztott pótmeccsen a Zenit az Anzsi Mahacskalát fogadja majd. Hogy miért szakították meg a bajnokság küzdelmeit még a féltáv előtt? Természetesen a világbajnokság miatt, melyen ugyan az orosz válogatott nem lesz ott (még mindig fájó a pofon Szlovéniától), tizennégy Premjer Liga-játékos azonban igen. A CSZKA-t négy, a Lokomotivot és a Zenitet két-két, a bajnok Rubint, a Dinamo Moszkvát, a Rosztovot, a Tom Tomszkot, az Alanyija Vlagyikvakazt és a Szaturnt egy-egy játékos képviseli.  Összeállításunkban őket mutatjuk be olvasóinknak csoportról-csoportra haladva.

Az A-csoportba selejtezők nélkül bekerülő házigazda, Dél-Afrika keretében régi ismerőst köszönthetünk MacBeth Sibaya személyében, akinek III. Kerületes múltja (1998/99: 6/0) lassan olyan toposszá válik, hogy ígérjük, most ejtettünk szót róla utoljára. A középpálya közepén számba vehető 32 éves játékos 2003 óta tartozik a kazanyi gárda kötelékébe, ennek köszönhetően az orosz Szuperkupa-döntőn Szemak hiányában a csapatkapitányi karszalagot is viselhette. Kétszeres orosz és egyszeres norvég bajnok (2002-ben néhány meccsen a Rosenborgban játszott), ötvenkétszeres válogatott, s védekező középpályáshoz illően nem gólerősségéről híres: a Bafana-Bafanában még egyszer sem volt eredményes, s a Premjer Ligában is csak háromszor több mint százötven meccsen.  Idei szezonja egyelőre nem épp meccsdús: az említett Szuperkupa-döntőn kívül egy bajnoki és két kupameccs jelentette a terhelést – a válogatottban ennél jóval többet játszott, most is a kezdőbe jósoljuk. Sibayának ez a második vébéje: már a 2002-es japán-dél-koreai rendezésű világversenyen is ott volt, s közvetlen utána indult be európai karrierje – most, nyolc évvel később talán utolsó nagy viadalán vehet részt. Csapatának nem lesz könnyű dolga: két igen erős latin-amerikai válogatott (Mexikó és Uruguay) mellett a legutóbbi ezüstérmes Franciaországgal is meg kell küzdenie a továbbjutó helyekért.

A Premjer Ligából Dél-Afrikába

A B-csoportban találhatjuk a „legoroszabb” válogatottat, Nigériát, melynek keretében három Premjer Ligás mellett egy Dinamo Kijev-játékost is találhatunk. Közülük a legrutinosabb és minden bizonnyal legérdekesebb résztvevő az a Peter Odemwingie, aki az akkor még Szovjetunió, ma Üzbegisztán területén fekvő Taskentben született 1982-ben, az FC KAMAZ-ban nevelkedett, majd nigériai kitérővel került a kétezres évek elején Romániába, ahol a Pandurii gárdájában 12 meccsen lőtt két gólja elég volt egy belga szerződéshez. Legjobb szezonjait innen továbblépve, a Lille-ben töltötte, ahol ördöngös cseleivel, gyorsaságával és góljaival (többek közt duplázott a Milan ellen a BL-ben) hamar sztárrá nőtte ki magát. Hosszas találgatás és huzavona után a Lille a Lokomotiv Moszkva hétmillió eurós ajánlatára bólintott rá 2007 nyarán. Azóta egyre gyengülő ütemben rugdossa a gólokat, idén pedig odáig jutott, hogy a szezon egyharmada után egyetlen találata sincs – az orosz sajtó ki is kezdte, hogy a vébére spórol, a nemzetközi sajtóban pedig megszellőztették, hogy Pavljucsenkoért cserébe a Tottenhambe kerülhet. Nem hisszük, hogy bérelt helye lesz  a csatársorban: Martins, Yakubu, Obinna, Utaka, Obasi és a veterán Kanu mind igen veretes nevek.

Nála valamivel jobb helyzetben van a CSZKA jobbhátvédje, Chidi Odiah, aki az Inter elleni becserélése, majd kiállítása során szúrt szemet idén az olvasónak/nézőnek. Odiah UEFA-kupa győztes, veretes BL-rutinja van, és idén a CSZKA-ban is jobbára a pályán van (tavaly csak 13 meccse volt a Premjerben, idén máris 8, és a Tyerek ellen gólt is lőtt), ráadásul úgy néz ki, a sebtiben kinevezett Lars Lagerback is bízik benne: a Kolumbia elleni barátságos meccsen a kezdőbe jelölte.

A Premjer Ligából Dél-Afrikába

Ugyancsak kezdett a dél-amerikaiak ellen az a Sani Kaita, aki huszonnnégy éves korára három orosz klubot is megjárt már Monaco-kölcsönjátékosként. Legtöbbet ezidáig a Kuban Krasznodarban sikerült pályára lépni, a Lokomotivban tett sikertelen kitérő után most a feljutó Alanyija kezdőjébe próbál bekerülni – váltakozó sikerrel: statisztikai lapján eleddig hat meccsen egy piros lap szerepel. A válogatottban végig ott volt a kezdőben az Afrika-kupán, most is esélye van arra, hogy egyike legyen az első perctől pályán lévő Szuper Sasoknak.

Obi Mikel hiányában a középpályás védekezésben tölthet be váratlanul nagy szerepet a Dinamo Kijev neveltje, Ayila Yussuf, aki maga is igazi üveglábú: ha épp egészséges, befér az idei ukrán ezüstérmes kezdőjébe, de huszonegy bajnokinál többet még egy szezonban sem játszott. Idén a mérkőzések felén volt pályán, egy gólt lőtt.  

A Szuper Sasok a görögök és az argentinok mellett Dél-Koreával is játszanak majd a csoportban, melynek szintén van Premjer Ligás játékosa. Ahogy a szezon előtt beszámoltunk róla, Németh Norbert együttese, a Tom Tomszk koreai vonalon erősített – már akkor valószínű volt, hogy a veterán Kim Nam Il személyében leendő vébérésztvevőt vásároltak. Az eredetileg támadó középpályás Kimet Guus Hiddink faragta védekező halffá, a hazai rendezésű vébén lett igazi sztár, azóta megjárta Belgiumot és Japánt is, no meg a németországi vébét. Közel a századik válogatottsághoz, 33 évesen, idén januárban szerződött Szibériába Park Hje Szung társaságában, ahol eddig kilenc meccset játszott – nagyon meg lennénk lepve, ha bármennyit is elmulasztana csapata mérkőzéseiből.

A Premjer Ligából Dél-Afrikába

Mint összeállításunk második részéből kiviláglik majd, az afrikai mellett jelentős a Premjer Liga szláv kontingense is: a C-csoport egyetlen játékosa az orosz bajnokságból Branko Ilic, aki Szlovénia színeit viselheti majd az angolszászok és az algériaiak ellen. Ilic pályafutása igen szépen indult, 2007-ben előbb kölcsönbe, majd végleg elvitte a Betis az NK Domzaléból (pedig nem gyakori kettejük partnerkapcsolata), s rövid ideig kinézett neki egy Vadócz Krisztián-léptékű spanyol karrier: két év alatt harmincegy meccset játszott a Primerában, azóta megjárt klubcsapataiban (előbb FK Moszkva, majd jelenleg Lokomotiv Moszkva) összesen tízet. Nem csoda, hogy szépen kikopott Matjaz Kek válogatottjából, s jelenleg az a Miso Brecko tűnik befutónak a jobbhátvéd posztján, aki igazi sztahanovistaként küzdötte végig a Köln Bundesliga-szezonjának 96%-át (a játszható 3060 percből 2937-en pályán volt).

Összeállításunk holnapi részében a D- és az E-csoportot vizsgáljuk.

Cimkék: futball, vb2010, premjer liga
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat