OROSZVILAG.HU


Mire mennek az európai kupákban?

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-06-21 18:06:55  |  
Zelei Dávid

Mire mennek az európai kupákban?

Hétfőn Nyonban tartották a BL és az EL selejtezőinek sorsolását. Összeállításunk első részében három ország esélyeit latolgatjuk. 

A posztszovjet térség számos csapata érdekelt volt a Bajnokok Ligája és az Európa Liga selejtezőinek hétfői  nyoni sorsolásán. Biztosan lesz magyar – észt, és nekünk kedvező eredmény révén lehet magyar – kazah csata is. Kétrészes minisorozatunk első darabjában országok szerinti bontásban közöljük a párosításokat, s esélyeket is latolgatunk.  

Azerbajdzsán:

Bajnokok Ligája, 1. selejtezőkör (játéknapok: július 13/14., július 20/21.)

FK Inter Baki (bajnok) – Lech Poznan (lengyel)

Európa Liga, 1. selejtezőkör (játéknapok: július 1. és 8.):

FK Kazar Lankaran (kupadöntős) – FC Olimpia Balti (macedón)

FK Karabah (bajnoki 3.) – Metalurg Szkopje (macedón)

Európa Liga, 2. selejtezőkör (játéknapok: július 15. és 22.):

FK Baku (bajnoki 2.) – FK Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)

Kazar – Olimpia győztese – Dinamo Bukarest

Karabah – Metalurg győztese – Portadown (északír) – Skonto Riga győztese

Az azeri esélyeket latolgatva talán a bajnoki ezüstérmes FK Bakunak van a legtöbb esélye a 3. körbe kerülésre. Nemcsak, mert ez azon kevés azeri csapatok egyike, mely tavaly is ment már egy kört a BL-selejtezőkben (a litván Ekranast 4-2, 2-2-vel verték), s mert a kameruni válogatott kispadján is megforduló német Winfried Schäfer vezeti hadba, hanem mert egész jó légiósai (például a török bajnokságban 44 gólig jutó brazil Jabá) vannak, és elsősorban, mert az útjába sodort montenegrói Buducsnoszt verhetőnek tűnik. Az Inter Baki szívesen követné a Levadia Tallin példáját, akik egy éve kiverték a lengyel bajnokot – most rájuk vár ugyanez a nem túl egyszerű feladat. Az Európa Liga első selejtezőkörében kiderül, a macedón vagy az azeri bajnokság a jobb, ha utóbbi, a Karabah a második fordulóból is továbbléphet.

Belarusz

BL, 1. selejtezőkör:

BATE Boriszov (bajnok) – FH Hafnarfjördur (izlandi)

EL, 1. selejtezőkör:

Torpedo Zogyino (kupadöntős)– Fylkir (izlandi)

KF Laci (albán) – Dnyepr Mogiljev (3. helyezett)

EL, 2. selejtezőkör:

OFK Belgrád – Torpedo/Fylkir győztese

Stabaek (norvég) – Laci/Mogiljev győztese

Dinamo Minszk (2. helyezett) – JK Sillamäe Kalev (észt)

Belaruszban a BL- (2008) és EL- (2009) csoportkörben is járt BATE egyeduralkodó, tavaly megverték az AEK Athént és az Evertont is, az izlandi Hafnarfjördur ellen kötelező a továbbjutás. A belarusz bajnokság hagyományosan áprilistól novemberig tart, így jelenleg is zajlik, 15 forduló után a Dinamo Minszk 2., a Torpedo Zogyino ellenben jelenleg kieső helyen tanyázik, ami nem túl jó előjel a Fylkir elleni meccs előtt. A Dnyepr Mogiljev a középmezőnyben senyved. A harmadik körre így a minszkieknek van a legnagyobb esélyük – csatársorukban egykori orosz válogatottat, Ruszlan Pimenovot is megtalálhatjuk.

Mire mennek az európai kupákban?

 

Észtország

BL, 1. selejtezőkör:

Levadia Tallin – DVSC

EL, 1. selejtezőkör:

Trans Narva (3. helyezett) – MyPa (finn)

Dinamo Tbiliszi (grúz) – FC Flora Tallin (kupadöntős)

EL, 2. selejtezőkör:

Trans Narva – Mypa győztese – UE Sant Juliá (andorrai)

Dinamo Tbiliszi – Flora győztese – NSÍ Runavík (feröeri) – Gefle (svéd) győztese

A mi szempontunkból a legfontosabb a tavalyi BL-csatározás megismétlődése: a Levadia Tallin ezúttal a tavalyinál egy körrel korábban összefut a Debrecennel, s mivel kerete a legnagyobb jóindulattal is gyengült tavaly óta, aligha lesz képes továbbjutni. Erősítésnek csak a Belgiumból hazatért Neemelo tűnik, ellenben Sander Puri a Lariszáé, az alant látható Vitalij Guszev az Astra Ploiestié lett 150 ezer euróért, a virgonc orosz csatár, a Videoton által is tesztelt Nyikita Andrejev az Almeríában koptatja a padot, a Győrben is megfordult Tinhon Sisov a már felsorolt Kazar Lankarannal készülhet, a kapus Kaalma és a csatár Zelinski pedig visszavonult, így minden poszton gondjai lehetnek az egyébként most folyó bajnokságot is vezető talliniaknak. A bronzérmes Trans Narva a MyPa kiejtésével megfoghatná az isten lábát, lévén, az utána következő fordulóban az andorrai Sant Juliá aligha jelentene gondot – kár, hogy a finnek kerete erősebbnek tűnik.   

Mire mennek az európai kupákban?

Cimkék: el, bl, futball
Országok: Észtország Belarusz Azerbajdzsán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat