OROSZVILAG.HU


Az emberi evolúció titkai az Altajban 

Címlap » Történelem
  |  2011-09-28 12:00:05  |  
Gyóni Gábor

Az emberi evolúció titkai az Altajban 

Ki volt az altaji ősember? 

 Az emberi evolúció titkai az Altajban 

Az Altaj-hegység lehet az emberi evoluciókutatás egyik új központja az ott feltárt gyenyiszovói leletek nyomán. A szenzációs leletegyegyüttes, amellett, hogy egy új taxon került napvilágra, új megvilágításba helyezi a neandervölgyi ember történetét is, hiszen a Gyenyiszov-barlangban talált újszerű emberelőd, mely meglepő genetikai párhuzamokkal rendelkezik, együtt élt a neandervölgyi emberrel.

2010-ben jutottak német tudósok arra a felfedezésre, hogy a neandervölgyiek és a cro-magnoiak keveredhettek egymással. A neandervölgyi embernek az idők folyamán többféle alváltozata alakult ki, az Ázsiában élt neandervölgyiek (Irak – Sanidar, Üzbegisztán Tesik-Tas, Altaj) némileg különböztek az Európát benépesítőektől, melyek a sajátos európai hideg klímához alkalmazkodtak.

Az altaji Gyenyiszov-barlang valódi paleontológiai szenzáció, amely a világ minden tájáról vonzza a tudósokat. Az Mihail Vasziljevics Sunykov vezette kutatások arra mutattak rá: az Altaj igen korán benépesült, talán már 1 millió évvel ezelőtt, amikor még az Erectusok képviselték a Homo nemzetséget a Földön. Az altaji csoport azonban félmillió évvel ezelőtt kihalhatott, a második migrációs hullám 300 ezer évvel ezelőtt érkezett az Altajba. Az ekkor érkezett jövevények Levante vidékéről érkezhettek az Altajhoz.

Ami az igazán érdekes, hogy ez a hominida csoport a jelek szerint hosszú évezredekig elszigetelten élt, és egy sajátos, igen magas színvonalú anyagi kultúrát hozott létre, ráadásul egy különleges antropológiai típust képviselt (Homo Altaiensis).

Ami biztos, hogy 40-50 ezer évvel ezelőtt egy neandervölgyi csoport szállta meg az Altajt, az ő anyagi kultúrájuk a neandervölgyiekhez köthető moustier-i ipar stílusjegyeit viseli magán. A neandervölgyiek a már Altajban lakó sajátos hominida fajjal találkoztak, a Gyenyiszov-barlangban is feltárt csoport képviselőivel. 2007-ben végzett genetikai kutatások megállapították, hogy a Gyenyiszov-barlangban lakó embercsoport genetikailag valamivel közelebb állt a neandervölgyi emberhez, és meglepő módon 600 ezer évvel ezelőtt következett be a neandervölgyiek és a gyenyiszoviak őseinek szétválása.

Az is kiderült, hogy a gyenyiszovi emberek génállománya némileg eltért a mai emberekétől, s egyedül a mai melanézok és pápuák genetikai állományában mutathatók ki hasonló elemek.

Az altaji Homo Altaiensis tehát valamilyen, eddig nem teljesen tisztázott kapcsolatban állt a modern emberrel és a neandervölgyiekkel is. A jövő tudományos feladata lesz megállapítani ezen embercsoport jelentőségét fajunk evolúciójában.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta).

 

Cimkék: Altaj, Gyenyiszov-barlang, neandervölgyi ember, altaji ember, Homo Altaiensis
Országok: Üzbegisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat