OROSZVILAG.HU


Tripoli kidobja az oroszokat

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2012-03-10 10:36:27  |  
Oroszvilag.hu

Tripoli kidobja az oroszokat

Éppen ez volt az eredeti cél? 

 Tripoli kidobja az oroszokat

Abdelrahim al-Kib líbiai miniszterelnök amerikai látogatásán, Washingtonban lényegében ígéretett tette arra, hogy Tripoli nem fogja automatikusan érvényesnek tekinteni azokat a szerződéseket, melyeket még a Kadhafi-rezsim idején kötöttek orosz cégekkel.

„Szeretnénk-e újra oroszokat látni Líbiában, hogy új projekteken dolgozzanak? Lehetséges, igen. Ha ezek a szerződések nem a rezsimnek szolgálnak és nem kapcsolatosak a korábbi rendszerrel. Meghosszabbíthatjuk-e a korábbi szerződéseket? Elvileg igen, de csak azt követően, hogy megvizsgáltuk őket, megfelelnek-e törvényeinknek és nem vetül rájuk a korrupció árnyéka.”

Al-Kib szerint Líbia várja a külföldi befektetőket, ami viszont Oroszországot illeti, a jelenlegi vezetés elégedetlen azzal a pozícióval, melyet Moszkva a 2011-es líbiai harcok idején elfoglalt.

2008 tavasza után jelentősen megnőtt az orosz üzleti aktivitás Líbiában. Több milliárd dollár értékben születtek megállapodások. Líbia főként orosz fegyvereket szeretett volna vásárolni, de ezek a szerződések felfüggesztésre kerültek 2011. február 26. – azt követően, hogy Oroszország is megszavazta az ENSZ BT-ben a Líbia elleni szankciókat.

Vlagyimir Putyin még elnökjelöltként írt, külpolitikával foglalkzó cikkében azzal a vádolta a Nyugatot, az arab tavasz forradalmait piacszerzési célokkal szervezték, s ennek egyik elemeként az újonnan felálló rezsimek feladata, hogy töröljék azokat a szerződéseket (alkalmasint korrupcióra hivatkozva), melyeket orosz cégekkel kötöttek.

 

 

(gazeta.ru)

 

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat