OROSZVILAG.HU


Új információk a cári család kivégzéséről?

Címlap » Történelem
  |  2012-07-26 13:46:59  |  
Gyóni Gábor

Új információk a cári család kivégzéséről?

Kirill pátriárka titokzatos bejelentése Kijevben

 Új információk a cári család kivégzéséről?

 

Az ukrajnai látogatáson tartózkodó Kirill pátriárka közlése szerint az Egyesült Államokból új információk érkeztek a cári család 1918-as kivégzésével kapcsolatban, ezért, meglehet, az Orosz Pravoszláv Egyház újragondolja viszonyát azokhoz a – cári család tagjainak tekintett - maradványokhoz, melyeket 1991-ben találtak Jekatyerinburg közelében és 1998-ban temettek el Szentpéterváron, a Péter-Pál Erődben.

Hogy mire gondolt pontosan Kirill pátriárka, azt nem lehet tudni, mindenesetre a napokban olyan információk jelentek meg az orosz sajtóban, miszerint „amerikai szála” is lehet a cári család kivégzésének.

Az Argumenty i Fakty orosz hetilap Pjort Multatuli kutatásaira hivatkozva azt állítja, hogy az Egyesült Államokból érkezett „parancs” a cári család egészének likvidálására 1918 nyarán. Az összeesküvéselmélet kidolgozója szerint az amerikai „nagyiparos körök” – mivel konkurenciát láttak a gyorsan fejlődő Orosz Birodalomban - a „pravoszláv egyeduralom” megsemmisítésére törekedtek. Ennek jegyében a Wall Street finanszírozta az oroszországi terrorista csoportokat, segítette Japánt a japán-orosz háborúban, ők robbantották ki 1917-ben az orosz forradalmakat, és úgymond, ők végeztették ki a cári családot is.

Ez az összeesküvéselmélet azonban – még elvben el is fogadjuk, hogy az amerikai iparos köröknek érdekük  lett volna az oroszországi fejlődés akadályozása, és ennek érdekében titkos operációkat is finanszíroztak volna – önmagában nem ad magyarázatot a 20. századi orosz történelem alakulására, az pedig kétségesnek – a felelősség áthárításának - tűnik, hogy a Wall Street parancsban utasította volna bármire is Szverdlovot és a bolsevikokat. 

 

Cimkék: Kirill pátriárka, cári család kivégzése
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat