OROSZVILAG.HU


Szaakasvili emlékei a 2008-as háborúról

Címlap » Történelem
  |  2013-04-17 11:03:30  |  
Gyóni Gábor

Szaakasvili emlékei a 2008-as háborúról

"Na mi van Misa, most nem érzed jól magad, mi?!"

 Szaakasvili emlékei a 2008-as háborúról

 

A Rusztavi-2 grúz televíziócsatornának adott interjúban Mihail Szaakasvili grúz elnök elismerte: 2008 augusztusában az Egyesült Államok - Condoleezza Rice akkori külügyminiszter - óva intette őt, hogy háborúba bonyolódjon Oroszország ellen. Szaakasvili verziója szerint ő maga nem is akart háborúba bocsátkozni Oroszország ellen, csak arra volt kíváncsi, hogy Amerika mit tenne, ha az oroszok „mégis bevonulnának”. Rice erre úgy felelt, „Nem hinném, hogy ezt tennék”. Azaz Rice semmilyen ígéretet nem tett a grúz elnöknek.

Szaakasvili azt is elmondta, amikor az oroszok már Tbiliszi felé közeledtek, felhívta őt George W. Bush amerikai elnök, aki, úgymond ezt mondta neki: „Na mi van Misa, most nem jól érzed magad, mi?!

Szaakasvili emlékezete szerint erre így válaszolt: „Hogy hogyan érzem magam, annak most nincs semmi jelentősége. Lehet, hogy holnap már nem leszek, de azt hiszem, hogy ön sem érezheti jól magát, a Szovjetunió az ön apjának elnöksége idején hullott szét, s ha az ön elnöksége alatt bevonul a [orosz] hadsereg Tbiliszibe, az a Szovjetunió feltámasztását jelenti. Mit fognak akkor önről írni a történelemkönyvek?

Szaakasvili szerint erre Bush semmit nem válaszolt, hanem letette a telefont. Viszont nem sokkal ezután született döntés arról, hogy amerikai hadihajókat küldenek a Fekete-tengerre.

Szaakasvili szerint az amerikai katonai vezetésben felmerült a gondolat, hogy bombázzák az Észak- és Dél-Oszétiát összekötő rokszki alagutat, ám végül ez – a grúz elnök bánatára – nem valósult meg.

Bidzina Ivanisvili grúz miniszterelnök nemrég elismerte: Szaakasvili állításával szemben Grúzia kezdte a 2008-ban Dél-Oszétiában kitört, és totális grúz katonai vereséggel végződő grúz – orosz (oszét, abház) háborút.

 

 

(newsru.com)

 

Cimkék: Szaakasvili, 2008, háború, George W. Bush, Condoleeza Rice
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat