OROSZVILAG.HU


II. Miklós és Sztálin a legkedveltebb 

Címlap » Történelem
  |  2015-01-27 13:45:10  |  
Oroszvilag.hu

II. Miklós és Sztálin a legkedveltebb 

Még soha látták ilyen pozitívan Sztálint Oroszországban

 

II. Miklós és Sztálin a legkedveltebb 

 

A Levada orosz közvéleménykutató még 2014 novemberében készített felmérést arról, mit gondolnak a mai oroszországiak az elmúlt száz év néhány jelentősebb történelmi személyiségéről. Az eredményeket január 20-án tették közzé.

II. Miklós, Grigorij Raszputyin, Lenin és Trockij közül csak II. Miklósról van egyértelműen pozitív véleményük a megkérdezetteknek (52 %, 16 % negatív). Inkább pozitív a Leninről alkotott kép (46 % vs. 31 %), Raszputyin és Trockij megítélése egyértelműen kedvezőtlen (Raszputyin: 23 vs. 36; Trockij: 17 vs. 37).

Ismét egyre szebbnek tűnnek a brezsnyevi idők. 2006 óta még soha nem gondolták ilyen sokan (50 %), hogy a brezsnyevi korszak jó időszak volt (37 % szerint negatív).

A megkérdezettek pozitívan nyilatkoztak Sztálinről és elítélően Jelcinről. Mióta ezen irányú kutatások folynak a Levadánál (2006), még soha nem volt olyan pozitív Sztálin megítélése, mint most (52 %). Ezzel szemben 30 % negatívan nyilatkozott a Generalisszimusz tevékenységéről (bár 2006 óta mindig többen voltak, akik szerint Sztálin inkább pozitív, mint negatív történelmi személyiség, de 2008 őszén például csak pár százalék különbség volt a két vélemény között). Sztálin tipikus híve 55 év feletti és falusi lakos. A szovjet diktátort leginkább a huszonéves moszkvaiak utasítják el, de a moszkvaiak és a fiatalok körében is többen látják Sztálint méltányolandó történelmi személyiségnek, mint ahányan elvetik őt.

Jelcint csak a megkérdezettek 11 %-a tartja pozitív személynek, 40 % elutasítja. Jelcin politikáját az 55 év feletti, nagyvárosi lakosok tartják még a leginkább elfogadhatónak (13 %), leginkább elutasítóak a most 40 éves generációba tartozók.

 

(levada.ru)

 

 

 

 

Cimkék: Sztálin, Jelcin, II. Miklós, Levada
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat