OROSZVILAG.HU


Konferencia a sztálinizmusról 

Címlap » Történelem
  |  2015-11-21 15:45:48  |  
Szabó Viktor

Konferencia a sztálinizmusról 

Nemzetközi konferencia Jekatyerinburgban 

 

Konferencia a sztálinizmusról 

Október 15–17. között immáron nyolcadik alkalommal került megrendezésre a „Sztálinizmus története” elnevezésű nemzetközi tudományos konferenciasorozat, melynek idén Jekatyerinburg adott otthont. A vándorkonferencia nyolcadik alkalmának témájául а Sztálin utáni időszakot, azon belül is az 1950-es évek reformjait választották a szovjet és a posztszovjet történelem kontextusában.

A „Sztálinizmus története” címet viselő tudományos-kiadói projekt részeként 2007 ótaévente kerül megrendezésre az azonos című nemzetközi tudományos konferenciasorozat. Az állandó támogatók között több állami és civil szervezet is megtalálható, többek között a B. Ny. Jelcin Elnöki Központ Alapítvány is, amely a konferencia anyagainak közzétételét is szponzorálja.

A konferenciára – amelynek idén a jekatyerinburgi Borisz Jelcin Uráli Föderatív Egyetem adott otthont – mintegy 80 történész, politológus, szociológus és más szakértő érkezett a világ 15 országából, akik egy plenáris ülés mellett 8 szekcióban mutathatták be kutatási eredményeiket az 1950-es évek reformjai kapcsán.

A témák között szerepeltek az ideológiai változások a hivatalos diskurzus és a disszidensek szemszögéből, a rehabilitálások, a posztsztálini politika és az új nómenklatúra kialakulása, a különböző gazdasági reformok, a felekezetek és a vallási politika, a hruscsovi „olvadás” és az értelmiség viszonya, valamint a hétköznapi élet és a szociálpolitika újdonságai.

Különösen érdekesnek és aktuálisnak mutatkozott az utolsó szekció, mely Sztálin és a sztálinizmus történelmi emlékezetével foglalkozott. A mai orosz társadalomban ugyanis Sztálin és a sztálinizmus szerepe az iparosítás következtében fellendülő életszínvonal és a győztes honvédő háború fényében újra felértékelődni látszik. Mindeközben egyes szovjet utódállamokban (pl. Ukrajna, Balti államok), ill. egyes Oroszországi Föderáción belüli nemzetiségi területeken (pl. Kabard- és Balkárföld, Karacsáj- és Cserkeszföld) a Szovjetunió világháborús győzelme egyet jelentett a megszállással, ill. egész népcsoportok kollaborációval való megvádolásával és deportálásával, ezért inkább igyekeznek szabadulni Sztálin és a szovjet múlt emlékétől.

Forrás: http://yeltsin.ru/event/vosmaya-konferenciya-istoriya-stalinizma-proydet-v-ekaterinburge/

 

Cimkék: sztálinizmus, Sztálin, Jelcin, konferencia, Jekatyerinburg
Országok: Észtország Lettország Litvánia Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat