OROSZVILAG.HU


Akadémikusok tiltakozása

Címlap » Történelem
  |  2017-12-23 10:49:13  |  
Oroszvilag.hu

Akadémikusok tiltakozása

Elfogadhatatlan a sztálini repressziók mentegetése

 Akadémikusok tiltakozása

 

Oroszországi akadémikusok egy csoportja nyílt levélben fejezte ki tiltakozását, amiért az orosz titkosszolgálatok vezetője, Alekszandr Bortnyikov egy interjúban védelmébe vette a sztálini repressziókat. A nyílt levelet a Kommerszant tette közzé.

A levél írói szerint 1956 óta most fordult elő először, hogy egy magasrangú állami vezető védelmébe vette az 1930-as, 1940-es években zajlott repressziókat, amelyek ártatlan emberek százezreinek halálát okozták.

A repressziók a tudományos világot is érintették, több ezer tudós került börtönbe vagy végezték ki őket, mint például Ny. I. Vavilovot. A csodával határos módon kerülte el a halált például L. D. Landau, Sz. P. Koroljov, akik azután oly sokat tettek az ország számára. Ezek csak az ismertebb nevek, de kiváló, iskolateremtő tudósok sokaságát érintette a terrorpolitika.

Sok millió szovjet állampolgár került börtönökbe, sokan közülük soha nem tértek haza. Ezért, ahogy az akadémikusok írják, nem világos számukra, mi célt szolgált Bortnyikovnak a terrort védelmező megnyilatkozása.

 

 

 

 

 

Cimkék: Repressziók, akadémikusok, Bortnyikov, terror, sztálini repressziók
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat