OROSZVILAG.HU


Távol az Araráttól - Kiállítás és konferencia

Címlap » Kultúra, programok
  |  2013-04-02 10:38:53  |  
Kecskeméti Gábor

Távol az Araráttól - Kiállítás és konferencia

Az örmény kultúra a középpontban Budapesten

Távol az Araráttól - Kiállítás és konferencia

Április 5-én időszakos kiállítás nyílik a Budapesti Történeti Múzeumban az örmény könyvnyomtatás 500. évfordulójával kapcsolatban, „Távol az Araráttól. Örmény kultúra a Kárpát-medencében” címmel.

1512/1513-ban egy Hakob Meghapart nevű nyomdász kiadta az első teljesen örmény betűkkel nyomtatott könyvet az Urbatagirk-et (Péntekkönyv). Bár az örmény írásos kultúra ismertetése a kiállításon hangsúlyos szerephez jut, a bemutatásra kerülő anyag mégis szélesebb kulturális horizontot ölel fel: a kiállítás az erdélyi örménység egyházművészeti kincsei és magyarországi közgyűjteményekből származó, örményekhez kapcsolódó értékes és ritka műtárgyakat is bemutat. (A kiállítás a Budapesti Történeti Múzeumban 2013. április 5. – szeptember 15. között látogatható.)

A kiállítással párhuzamosan az Országos Széchényi Könyvtárban két napos nemzetköz konferenciát tartanak, "A kulturális transzfer lehetőségei – Örmények Közép- és Kelet-Európában" címmel, április 5-6. között. Az OSZK a konferenciát a Lipcsei Egyetem Kelet-Közép-Európa Intézetével (GWZO) közösen szervezi, a konferencián öt szekcióban a művészettörténet, az egyháztörténet, az irodalom, a történettudomány, a kulturális antropológia és a szociológia kutatóinak az előadásai hangzanak el. A konferencián a magyar előadókon kívül örmény, ukrán, német és lengyel előadók is részt vesznek. A konferencia részletese programja megtekinthető a http://www.oszk.hu/sites/default/files/program-kulturalis-transzfer.pdf oldalon.

A kiállítás és a konferencia a Budapesti Tavaszi Fesztivál részeként kerül megrendezésre, s egyik célja, hogy a hazai és erdélyi örménység, valamint az örmény diaszpóra is találkozhasson a rendezvények alkalmából.

(http://www.oszk.hu/rendezvenyek/ararat)

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Cimkék: örmény, budapest, múzeum, konferencia, gyűjtemény, kiállítás, tárlat, oszk, erdély, lengyel, könyvnyomtatás,
Országok: Örményország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat