OROSZVILAG.HU


Pekingnek is kell az orosz gáz 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-06-14 12:32:47  |  
Kecskeméti Gábor

Pekingnek is kell az orosz gáz 

Bombaüzlet kilátásban 

 Pekingnek is kell az orosz gáz 

Kína 30 éven keresztül akár 700 milliárd dollárt is fizethet Oroszországnak egy hosszú távú földgázszállítási szerződés keretében. A szerződés aláírása előtt a világ legnagyobb energia felhasználó (s egyben legnépesebb) országának már csak abban kell megállapodni a világ legnagyobb országával, hogy európai árat fizessen.

Amennyiben Kína hajlandó európai árat fizetni (350 USA dollárt 1000 köbméter orosz földgázért), akkor az üzlet 30 év alatt 700 milliárd dolláros üzletet jelent az oroszoknak, mely minden évben az orosz GDP 2 százalékának felelne meg. Ezen a héten Hu Csin-tao kínai elnök Oroszországba látogat, így a felek minden valószínűség szerint előzetes megállapodást fognak aláírni.

A tervek szerint Oroszország évente 68 milliárd köbméter földgázt szállítana Kínába Szibériából két vezetéken keresztül, melyek most épülnek. A Gazprom állítása szerint a China National Petroleum kereste meg őket, hogy folytassanak megbeszéléseket egy nagyobb kínai gázszállításról.

A két országnak becslések szerint 100 milliárd dollárt kell a vezetékek építésébe invesztálnia, mire 2015-ben megindulhat az első gázszállítás. Látva a hatalmas tőkebefektetési igényt és Kína valutafeleslegét, minden valószínűség szerint a kínai fél fog gondoskodni a beruházás pénzügyi hátteréről. Ennek megfelelően Kína törekedni fog, hogy piaci részesedést szerezzen, mint bármely más megállapodás esetében.

Oroszország kínai nagykövete múlt héten az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a két ország még tárgyal a szerződés megkötéséről, s nem lenne helyénvaló, ha határidőt szabnának az érintett társaságoknak az üzlet megkötésére.

(themoscowtimes.com)

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat