OROSZVILAG.HU


A Mosszad megágyazott Azerbajdzsánban

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2012-02-13 13:27:16  |  
Gyóni Gábor

A Mosszad megágyazott Azerbajdzsánban

Azerbajdzsán-izraeli titkosszolgálati együttműködés?

A Mosszad megágyazott Azerbajdzsánban

 

Közismert, hogy Azerbajdzsán és Izrael szorosan együttműködik biztonságpolitikai területen (az azerbajdzsán fegyverkezési program egyik legfőbb támogatója Izrael). Irán szerint a két ország közti katonapolitikai partnerség a titkosszolgálatokra is kiterjed, méghozzá határozottan Irán-ellenes éllel.
Dzsavansir Ahundovot, Azerbajdzsán iráni nagykövetét mindenestre behívatták a teheráni külügyminisztériumba, ahol tiltakozó jegyzéket adtak át neki, követelve, hogy Baku vessen véget az izraeli titkosszolgálat Azerbajdzsán területéről kiinduló, Irán-ellenes tevékenységének.
Iráni vádak szerint a perzsa állam atomtudósainak célzatos legyilkolásában részt vevő személyek Iránból Azerbajdzsán területére menekültek az izraeli titkosszolgálat, a Mosszad hathatós közreműködésével.
Irán továbbá tiltakozását fejezte ki, amiért Azerbajdzsánban a tömegtájékoztatás Irán-ellenes propagandatevékenységet folytat.
Néhány napja a Times c. lap közölte, egy „Simon” nevű informátorra hivatkozva, hogy Azerbajdzsánban több tucat Mosszad-ügynök tevékenykedik.
 
(regnum.ru)
Cimkék: Azerbajdzsán, Izrael, Irán, Mosszad
Országok: Azerbajdzsán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat