OROSZVILAG.HU


Vámszövetség 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-07-02 10:06:47  |  
Kecskeméti Gábor

Vámszövetség 

A vámosok eltűntek a határokról 

 Vámszövetség 

 

Régóta várták. Hát itt van. Létrejött és július elsején 0:00-kor életbe lépett a vámszövetség Oroszország, Kazahsztán és Belarusz között. Július elsején pontban éjfélkor bezártak a szövetség belső határain lévő vámhivatalok.

Tíz perccel éjfél előtt az orosz vámőrség tisztjei még serényen pecsételték a Minszkből Moszkvába tartó kamionok dokumentumait, de éjfélkor lezárták számítógépeiket, lekapcsolták a villanyt, leszerelték a hivatali táblákat és hazamentek. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az orosz-belarusz határon (a két ország újabb keletű politikai feszültségei ellenére) évek óta már csak „kvázi” ellenőrzések voltak.

Július elsejétől azonban a szövetség belarusz-orosz tagjai közötti határforgalom ugyanolyan zavartalan, mint két schengeni tagállam között az EU-ban. A kazah-orosz határon kissé más a helyzet: ott továbbra is van útlevél ellenőrzés, csupán a vámosok munkája szűnt meg.

Ezt leszámítva a szövetség tagjai igazi vámellenőrzést csak a külső határon folytatnak. A tagállamok a szövetség létrejöttét megelőzően már egységesítették vámtarifáikat és vámszabályaikat. Az orosz kormány ugyanakkor már jelezte: a vámszövetség csak az első lépés, a jövőben egy egységes és teljes értékű gazdasági övezetet kívánnak kiépíteni. Kirgizisztán és Tádzsikisztán máris komoly érdeklődést mutatnak a belépést illetően.

Jóllehet az új vámzónában Oroszország abszolút túlsúlyban van, de bizonyos veszteségeket is el kellett könyvelnie: a vámszövetség létrejöttét 300 orosz cég várta türelmetlenül, melyek azonnal Kazahsztánba települtek át. Ennek pedig az az oka, hogy a Közép-Ázsiai államban 3-13 százalékkal alacsonyabbak az adók és a szociális jellegű juttatások.

(aktuell.ru)
 

 

Cimkék: Vámszövetség
Országok: Belarusz Kazahsztán Kirgizisztán Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat