OROSZVILAG.HU


Dagesztáni terroristák fenyegetik Grúziát

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2012-08-31 11:03:32  |  
Gyóni Gábor

Dagesztáni terroristák fenyegetik Grúziát

Szaakasvili szerint Moszkva küldte a terrorista kommandót

 Dagesztáni terroristák fenyegetik Grúziát

Az oroszországi Dagesztánból egy 17 főből álló terrorista csoport szökött át Grúziába az elmúlt napokban, a grúz fegyveres erők megkezdték az átszivárgott terroristák likvidálását, 11 embert megölve. A terroristák az ún. „Dagesztáni vilájet” képviselői és az ún. „Kaukázusi Emirátus” terrorszervezethez tartoznak.

Miután a grúz fegyveres erők harcba bocsátkoztak a muszlim terroristákkal, a „Dagesztáni vilájet” vezetői a sajtón – a Liberal c. lapon - keresztül üzentek a grúz vezetésnek. Szavaik szerint semmilyen „operációt” nem akartak végrehajtani Grúzia területén, ám a grúz hatóságok mégis megöltek 11 „modzsahedet.” A „Dagesztáni vilájet” szerint a grúzok „Putyin rezsimjét” akarták ezzel az akcióval megörvendeztetni. Ezért a „Dagesztáni vilájet” felszólítja a grúz vezetést, hogy minden, a „modzsahedek” elleni akciót szüntessen be, különben olyan ellenséget szereznek maguknak, amely „kegyetlenül megbosszulja” a muszlimok kiontott vérét.

Miheil Szaakasvili grúz elnök ugyanakkor Moszkvát vádolja a történtek miatt. Szerinte az oroszok szándékosan dobtak át egy diverzáns alakulatot Grúziába. Grúz források szerint a Dagesztánból behatoló terroristák túszokat szedtek a helyi falvakból, ezért volt szükség a fegyveres beavatkozásra.

Katonai szakértők furcsának találják az egész akciót. Hogyan lehetséges, hogy 17 fegyveres át tudott szökni az egyik legjobban őrzött grúz határszakaszon? Hogyan lehetséges, hogy a grúz hadsereg legképzettebb elitalakulatainak 30 órás harc után is ellen tud állni egy hatfős csoport? Miért éppen a választások előtt került sor a diverzáns akcióra, amely most Grúzia sebezhetőségét demonstrálja?

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

Cimkék: Dagesztán, Grúzia, Kaukázusi Emirátus
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat