OROSZVILAG.HU


Közép-ázsiai háborút vizionál Karimov

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2012-09-10 11:36:42  |  
Gyóni Gábor

Közép-ázsiai háborút vizionál Karimov

A víz miatt törhet ki háború a régióban 

 Közép-ázsiai háborút vizionál Karimov

 

A kazahsztáni látogatáson tartózkodó Iszlam Karimov üzbég elnök élesen kikelt a Kirgizisztán (Kambarat) és Tadzsikisztán (Rogun) által tervezett vízerőművek miatt. Iszlam Karimov szerint a vízkérdés miatt akár háborúk is kirobbanhatnak Közép-Ázsiában (a Pamírban és Tien-Sanban fekvő Kirgizisztán és Tadzsikisztán bőséges vízkészletekkel rendelkezik, Kazahsztán, Üzbegisztán és Türkmenisztán viszont vízínségben szenved).

Karimov szerint akik „fent” élnek, azaz Kirgizisztán és Tadzsikisztán a vízenergia hasznosításában érdekeltek, ám a Közép-Ázsián átfolyó Szir-darja és Amu-darja vízkincsének használatára vonatkozóan nemzetközi normák léteznek, melyeket be kell tartani.

Karimov szerint Biskek és Dusanbe csakis az összes érintett ország beleegyezésével építhetne vízerőműveket. Kambaratban 275 méter, Rogunban 350 méter magas gátat akarnak építeni (ez a világ legnagyobb gátja lesz). Karimov szerint a földrengésveszély miatt ezek a gátak nem biztonságosak, átszakadásuk emberek millióinak életét veszélyezteti.  Kazahsztán és Üzbegisztán így is csak a szükséges vízmennyiség 70-75 %-át kapja meg, s ha felépülnek az erőművek, nem lehet tudni, hogy mennyi víz fog megérkezni – mondta az üzbég elnök.

Nevezett vízerőművek a tervek szerint orosz segítséggel valósulnak meg, Vlagyimir Putyin hamarosan Kirgizisztánba látogat, ahol aláírják a kambarati vízerőmű építésére vonatkozó szerződést.

 

(ferghana.ru) 

 

Cimkék: Közép-Ázsia, víz, Iszlam Karimov
Országok: Kazahsztán Üzbegisztán Kirgizisztán Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat