OROSZVILAG.HU


Szankció zárta az ukrán-orosz csúcsot

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2013-07-29 10:12:29  |  
Gyóni Gábor

Szankció zárta az ukrán-orosz csúcsot

A Kreml szerint korbáccsal be lehet hajtani Kijevet a Vámunióba?

 Szankció zárta az ukrán-orosz csúcsot

Úgy tűnik, nem vezetett konkrét politikai eredményre Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása Ukrajnába, melyre a Rusz megkeresztelésének 1025. évfordulója alkalmából tartott ünnepségsorozat keretében került sor. Alighogy az orosz államfő kitette a lábát Ukrajnából, Moszkva szankciókat foganatosított délnyugati szomszédja ellen.

Pedig Putyin Kijevben is arról igyekezett meggyőzni ukrán kollégáit, hogy Ukrajna számára óriási előnyöket rejt a belorusz-orosz-kazah Vámunióhoz való csatlakozás. Mivel azonban Kijev továbbra sem kötelezte el magát a posztszovjet integráció mellett, Moszkva az édesgetés mellett időnként a korbácsot is előhúzza, hogy meggyőzze a „testvéri” Ukrajnát a "helyes" geopolitikai döntésről.

A korbács szerepében ezúttal is, akárcsak korábban Grúzia esetében, az orosz fogyasztóvédelmi szolgálat (Roszpotrebnadzor) és vezetője, Gennagyij Onyiscsenko. A mai napon a Roszpotrebnadzor egészségügyi okokra hivatkozva betiltotta az ukrán Roshen cég édesipari termékeinek behozatalát Oroszországba.

Putyin elnök két napot töltött Ukrajnában. Szombaton Viktor Janukovics ukrán elnökkel együtt részt vett a Rusz megkeresztelésének 1025. évfordulója alkalmából rendezett egyházi ünnepségen (az RBK információi szerint az orosz elnök fél órát késett az ünnepségről, miközben az ukrán, szerb, moldovai elnökök és az ukrán kormány őt várták). Ezt követően Janukovics és Putyin találkozójára került sor, ami mindössze 15 percig tartott és kézfogás nélkül ért véget. 

Vasárnap Szevasztopolban, ugyancsak Janukovics társaságában az orosz és az ukrán flotta közös parádéját tekintette meg a haditengerészet napja alkalmából. Putyin ukrajnai felszólalásaiban az ukrán és az orosz nép lelki közelségét hangsúlyozta.

 

 

(Kommerszant, newsru.com, kremlin.ru)

 

 

 

Cimkék: Putyin, Janukovics, Ukrajna, Moszkva, Kijev, Vámunió
Országok: Ukrajna Moldova Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat