OROSZVILAG.HU


Gyülekezik az ukrán ellenzék. Az IMF hibás?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2013-11-22 13:52:06  |  
Gyóni Gábor

Gyülekezik az ukrán ellenzék. Az IMF hibás?

Azarov szerint csak taktikai jellegű döntést hozott a kormány

 Gyülekezik az ukrán ellenzék. Az IMF hibás?

Az ukrán ellenzék tüntetésekbe kezdett Kijev központjában, a Majdanon, miután az ukrán minisztertanács úgy döntött, leállítja az EU és Ukrajna közötti társulási szerződés aláírásának előkészületeit (az aláírásra jövő héten a vilniusi EU – Keleti Partnerség csúcstalálkozón került volna sor). A Függetlenség terén több ezer ember gyűlt össze, az elnöki adminisztrációhoz vezető utat lezárták. Több ellenzéki szervezet is jelezte, hogy demonstrációkat kíván tartani.

Közben Nyikolaj Azarov ukrán miniszterelnök ma a Radában azt mondta, Ukrajna döntése arról, hogy nem írja alá a társulási megállapodást az EU-val, taktikai jellegű döntésnek tekinthető. „Nehéz, de a jelenlegi gazdasági helyzetben az egyetlen lehetséges” döntést hozta meg az ukrán kormány a miniszterelnök szavai szerint. A döntést kizárólag gazdasági okok motiválták, Ukrajna külpolitikája nem változik.

Azarov miniszterelnök szavai szerint az utolsó csepp a pohárban, ami Ukrajnát arra késztette, hogy felfüggessze a társulási aláírás előkészítését, az IMF követelései követelései voltak. Az IMF ugyanis azt várta volna el egy újabb hitelért cserébe, hogy a kormány emelje duplájára a rezsiköltségeket, fagyassza be a fizetéseket, nyugdíjakat, vágja vissza a szociális jellegű kiadásokat. Ajánlásként fogalmazta meg, hogy csökkentsék a mezőgazdasági támogatásokat.

Azarov elmondta, rövidesen háromoldalú európai-ukrán-orosz gazdasági tárgyalások kezdődnek, még a vilniusi találkozó előtt.

Az EU elnöki feladatait ellátó Litvánia szerint azonban nincs szükség Oroszország bevonására az európai-ukrán tárgyalások során.

 

 

 

(Echo Moszkvi, Vedomosztyi)

Cimkék: Kijev, Ukrajna, EU, társulási megállapodás, Azarov, IMF
Országok: Litvánia Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat