OROSZVILAG.HU


Nagy kedvezmények Kijevnek Moszkvától

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2013-12-17 19:16:29  |  
Gyóni Gábor

Nagy kedvezmények Kijevnek Moszkvától

Korbács után mézeskalács

 Nagy kedvezmények Kijevnek Moszkvától

Vlagyimir Putyin orosz és Viktor Janukovics ukrán elnök mai moszkvai találkozóján megállapodás született arról, és Oroszország 268,5 dollárra csökkenti a gáz árát Ukrajna számára (a jelenlegi több mint 400 dollárról). Putyin hangsúlyozta, a kedvezményeknek köszönhetően Ukrajna 10 milliárd dollárt spórolhat meg. Ezen felül Oroszország 15 milliárd dollár értékben várásol ukrán államkötvényeket, „hogy támogassa az ukrán költségvetést.” Az orosz elnök megjegyezte, a tárgyalásokon nem került szóba Ukrajna belépése a Vámunióba.

Putyin hozzátette, a gazdasági kapcsolatok mellett szívesen látná a katonai együttműködés elmélyítését Ukrajnával. Az orosz elnök szavai szerint Oroszország és Ukrajna megállapodtak abban, hogy a jövőben „szorosabban koordinálják külpolitikai lépéseiket, mindenekelőtt Európa stratégiai stabilitása és biztonsága kérdésében”.  

Oroszország és Ukrajna összesen 14 dokumentumot írtak alá a mai moszkvai találkozón.

Dmitrij Peszkov, Putyin elnök sajtótitkára a találkozó után megjegyezte, Oroszország érdekelt az orosz-ukrán kapcsolatok elmélyítésében és, más országokkal ellentétben, nem avatkozik be Ukrajna belügyeibe. „Eltérőn néhány más országtól, a mi képviselőink nem lépnek fel a Majdanon, nem mozognak a Majdanon, nem követelőznek.”

A Majdanon tüntető ellenzék elégedetlen a mai orosz-ukrán megállapodással. Vitalij Klicsko szerint Janukovics stratégiai objektumokat kínált fel zálogul a 15 milliárd dollárért cserébe, ami árulás. A volt ökölvívó Klicsko a ringbe hívta ki Janukovicsot.

 

 

 

 

 

(kremlin.ru, newsru.com, podrobnosti.ua, Echo Moszkvi) 

Cimkék: Putyin, Ukrajna, Moszkva, Majdan
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat