OROSZVILAG.HU


Olasz-orosz kapcsolatok a csúcson

Címlap » Sajtószemle
  |  2011-02-19 16:09:23  |  
Mezei Bálint

Olasz-orosz kapcsolatok a csúcson

A háttérben Eni-Gazprom tárgyalások - Szerbia az oroszoké?  

Olasz-orosz kapcsolatok a csúcsonOlasz-orosz kapcsolatok a csúcson 

Olaszország-Oroszország, Medvegyev találkozott Napolitanóval és Berlusconival is – az olasz miniszterelnök szavaival élve: „Két kulturális szuperhatalom vagyunk!” – az orosz elnököt a Quirinale Palotában fogadta kollégája, aki „kiválónak” nevezte a kétoldalú kapcsolatokat – Medvegyev látogatása egyben az olasz-orosz kulturális év nyitányaként is szolgált – Három kiemelkedő jelentőségű szerződést írtak alá a biztonságpolitika, az energia és a közös finanszírozások tárgykörében – a háttérben Eni –Gazprom csúcsértekezletet tartottakLa Repubblica

Róma – Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök 2011. február 16-án személyesen fogadta a Quirinale Palotába látogató Dmitrij Medvegyev orosz államfőt, aki itáliai tárgyalásaival nyitotta meg az olasz-orosz kulturális évet. A római elnöki randevú jelentőségét emeli, hogy a Kreml urát hivatalosan is meghívták az olasz egység 150. évfordulója alkalmából tartandó nagyszabású ünnepségekre, melyek június 2-án veszik kezdetüket. Medvegyev az első európai államfő, akit maga Napolitano invitált az Örök Városba az olasz nemzetállam jubileumi születésnapjának apropóján. Ráadásul a Rómát és Moszkvát összekötő bilaterális viszony példaértékű, „kapcsolataink kiválóak” – mondta maga az olasz államfő. Különösen a gazdasági együttműködés terén nyújtott maradandót a két G8 tagország. A Napolitanónál tett látogatást követően Medvegyev a kiállításokat fogadó Palazzo delle Esposizioni dísztermébe sietett, ahol Silvio Berlusconival együtt indította útjára az olasz és orosz kulturális kapcsolatokat bemutató rendezvénysorozatot.

A medvegyevi vizit alkalmat adott arra, hogy a két kormány egy sor megállapodást kössön, illetve stratégiai szerződéseket újítson meg. A minden bizonnyal megvitatásra kijelölt témák között szerepelt a biztonságpolitika, az energetika illetve a közös projektek finanszírozásának kérdése. „Komoly problémákról, jelentőségteljes ügyekről van szó, melyek nemzetközi vonatkozásban is éreztetik hatásukat” – mondta Napolitano. „Például, a G20 következő, párizsi értekezletén az aktuális pénzügyi erőfeszítések hatékonyságáról lesz szó, hogy minél hamarabb kijussunk a 2008-ban kirobbant világgazdasági válságból.” Az Olasz Kommunista Párt egykori prominenseként az olasz elnök továbbra is kiváló moszkvai kapcsolatokkal rendelkezik, nem véletlenül hívta fel a közelmúltban, és most is a szélesebb közvélemény figyelmét az Európai Unió, a NATO valamint Oroszország együttműködésének fontosságára. A Kreml és az Észak-atlanti Szerződés Szervezete közti legutóbbi csúcstalálkozó „figyelemreméltó eredményeket hozott, hiszen nyilvánvalóvá vált a katonai kooperáció bővítésének szándéka, így a rakétaelhárító- és védelmi rendszerek összehangolt, lépésről lépésre történő leépítése is” – fejtette ki Napolitano.

Három megállapodás köttetett Olaszország és Moszkva között - Az első a katonai és biztonságpolitikai együttműködést hivatott erősíteni, címe az „Afganisztánból kiinduló és helybeni katonai utak védelme.” Napolitano szerint „Mindez egy nagyon fontos téma része, melyben Oroszország együtt kíván működni az Európai Unióval.” A sorban másodikként ellenjegyzett dokumentum az energetikai együttműködésre fókuszál, és Medvegyev szavaival élve „az összes többi szektort érintő közös vállalások alapját képezi” mint a „földgáz kereskedelmének fejlesztése és az atomenergia felhasználási körének bővítése.” A harmadik megállapodás a pénzügyi szféra számára hozhat változást, mivel „előrelépés a globális krízisből éppen kilábaló államok számára.”

Az euró fontossága – „Meggyőződésem, hogy az euró mint közös fizetőeszköz megléte garantált, így az EU nem hogy visszalépne a jelenlegi állapotokhoz képest, hanem pont ellenkezőleg, előremutató változásokat eszközöl majd” – jelentette ki Napolitano, aki beszélt napjaink európai érdekszövetségéről is. „Az EU keresi az Oroszországgal való együttműködés lehetőségét, hiszen közösek a kihívások, de a veszélyek is, melyekkel szembe kell nézniük.” Válaszában Medvegyev is kiemelte az euró szerepét. Utóbbi „fontos eleme a gazdasági válság elleni intézkedéseknek és a financiális problémák megoldásának, melyek két évvel ezelőtt támadták meg az európai piacokat. (…) Az elmúlt esztendők nehezek voltak az EU számára. Hálásak vagyunk Brüsszelnek a krízis napjaiban tett erőfeszítésiért, az erők hathatós egyesítéséért és Európa pozícióinak megőrzéséért. Ezek együttes eredménye az euró megmaradása. Az Unió sokat tett a válságba került országok támogatásáért is, így az euró ott is segített, ahol még nem vezették be.”

Afrika és a Közel-Kelet – A tanácskozás témái között helyet kapott a forrongó észak-afrikai arab világ és a hagyományos válsággócként számon tartott Közel-Kelet is. „Egyetértettünk abban, hogy támogatnunk kell az említett területek modernizációs törekvéseit és bátorítanunk a jogállamiság kialakítására tett lépéseket. Ez a kulcsa a napokban tapasztalt feszültségek megelőzésének vagy feloldásának” – jelentette ki Napolitano.

Berlusconi szavai Medvegyevnek: „Két kulturális szuperhatalom vagyunk” – „Boldog vagyok, hogy itt köszönthetem az orosz elnököt és kíséretét. Baráti államok vagyunk jelentős gazdasági, politikai és kereskedelmi kapcsolatokkal. De mindenekelőtt két kulturális szuperhatalomként definiálhatjuk magunkat. A mai kezdeményezéssel szeretnénk megerősíteni, egyben bővíteni kapcsolatainkat és barátságunkat” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Silvio Berlusconi a Palazzo delle Esposizioni falai között az „orosz nyelv és kultúra olaszországi évét illetve az olasz nyelv és kultúra oroszországi esztendejét.” Az olasz premier nem hagyhatta említés nélkül saját szerepét a Brüsszel és a Kreml közti közvetítésben. Mint mondta, „személyesen ápoltam az EU és az Orosz Föderáció kapcsolatait.” A két ország „kiegyensúlyozott barátságára építve” idén Firenzébe érkeznek a Kreml kincsei, miközben az itáliai művészet remekeit orosz földön állítják ki. Botticelli, Caravaggio és a többiek így hamarosan útra kelnek, hogy meghódítsák a keleti vidékeket is. Összesen kétszáznál is több város vesz részt a közös kulturális évadban – mindkét fél részéről.

Eni: csúcstalálkozó az oroszokkal Líbia helyzete és a szerbiai gázszállítások miatt – Eközben a színfalak mögött a római óriáscég és a Gazprom intenzív tárgyalásokat folytattak. Az Eni a napokban adta el a líbiai Elefánt olajmező kitermelési jogainak egy részét keleti szövetségesének, amely ezután hivatalosan is bemutatkozhat Kadafi országában. Mindezt maga Paolo Scaroni, az Eni vezetője erősítette meg az ANSA olasz hírügynökségnek a Villa Madamában tartott kormányközi tárgyalások szünetében. Az Eni ezenfelül eladja a Szerbiában, az Enel-lel közösen alakított Severenergia földgáztermelését vagy átengedi a saját vezetékén való szállítási lehetőségeket a Gazpromnak. Mindez pontosan igazolja az Oroszvilag.hu korábbi elemzését, mely a Horvátországból „kiszoruló” Gazprom szerbiai és líbiai „kárpótlását” helyezte kilátásba!

Cimkék: Medvegyev, Napolitano, Eni, Gazprom, Szerbia, Líbia, kulturális évad, 2011, Berlusconi
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat