OROSZVILAG.HU


A Kreml kontroll alá vette az internetet 

Címlap » Sajtószemle
  |  2012-07-12 12:06:06  |  
Gyóni Gábor

A Kreml kontroll alá vette az internetet 

Bármit be lehet tiltani

 A Kreml kontroll alá vette az internetet 

 

A „gyerekek védelme” ürügyén a Kreml megtalálta a módját annak, hogy mindenre kiterjedő cenzúrát vezessen be az interneten. A kínai minták kopírozása és a legmodernebb technológiák lehetővé teszik a Kreml számára, hogy kontroll alatt tartsák az eddig „kezelhetetlennek” bizonyult közösségi oldalakat is – írja Andrej Szoldatov a liberális ellenzék egyik fórumán, az ej.ru portálon.

Július 11-én a Duma elfogadta a vonatkozó törvénytervezeteket („A gyerekek védelmében, az egészségükre és fejlődésükre kárt okozó információkról”; „Az információról”, „A kapcsolatról”).

A törvény legfőbb „eredménye”, hogy 2012. november 1-re elkészül egy egységes lista azokról az oldalakról, melyeket blokkolni kell. A folyamat már 2007-ben megkezdődött, de nem volt rendszerszerű, bizonyos régiók követelhették bizonyos oldalak letiltását, amelyek azonban más régiókban elérhetők voltak. Most viszont a tiltás/ellenőrzés gyakorlata föderális szintű lesz.

A totális kontrollra való törekvés, és az „ellenséges” hangvételű szájtok blokkolásának kísérlete a 2011-es „arab tavasz” eseményei után új lendületet kapott Oroszországban. 2011 tavaszán az ODKB tagállamok államfői és titkosszolgálati vezetői már konzultáltak ebben a kérdésben.

A 2011 végén indult oroszországi tiltakozó mozgalmak csak felerősítették ezeket a szándékokat, főleg, hogy a hatalom nem tudott mit kezdeni a közösségi oldalakkal, különösen azokkal, melyek nem orosz bázisúak (Facebook, Twitter). Ezt lényegében beismerte Szergej Szmirnov, az FSZB igazgatóhelyettese március 27-én egy Taskentban tartott előadásán. Szmirnov szerint az arab tavasz azt bizonyítja, hogy a nyugati titkosszolgálatok a blogoszféra és a közösségi oldalak révén képesek arra, hogy társadalmi feszültséget keltsenek, azt fenntartsák, és alkalmasint a fennálló rezsimeket megdöntsék.

A betiltott szájtok állítólag a gyermekpornográfia ellen védenek, ám ez csak ürügy Szoldatov szerint. A törvénytervezet lehetőséget ad arra, hogy ne csak a pedofil oldalak kerüljenek fel a tilalmi listára, hanem azok is, melyeket bírósági határozat útján betiltanak. Azaz lényegében bármilyen, "szélsőségesnek" minősített oldal tiltottá válhat. 

A technológiai eszközök (DPI) lehetőséget adnak arra is, hogy – üzbég mintára – kontroll alatt tartsák a Facebook „problémás” oldalait is. A DPI technológiát már sikeresen alkalmazza a társadalmi elégedetlenség kontrolljára/elfojtására Kína, Pakisztán, Irán és még néhány más állam. Most Oroszország is csatlakozik a sorba.

 

(Andrej Szoldatov: Kreml nasol szposzob kontrolja szetyi, ej.ru. 2012. 07.12.) 

 

Cimkék: Oroszország, internet, cenzúra, kontroll
Országok: Üzbegisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat