OROSZVILAG.HU


Vége az orosz álomnak a hokitornán

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-02-26 11:26:57  |  
Zelei Dávid

Vége az orosz álomnak a hokitornán

Oroszországot lehokizta Kanada az olimpiai negyeddöntőben, a sajtó ízekre szedi Ovecskinéket.

 

 

Nagy meccsnek lett beharangozva – nem lett az. A torna előtt mindenki orosz – kanadai döntőt várt a vancouveri olimpián (a fura lebonyolítás miatt akkor még tippelni sem lehetett, összejöhet-e), a sors szeszélye (no meg a Kanadát csonka negyeddöntőre kényszerítő Svájc és USA, az Oroszországot verő Szlovákia…) azonban már a nyolc között összehozta a két csapatot. A csapatsportokat gyakran sztárháborúvá egyszerűsítő sajtó jó ideje várta már a Crosby – Ovecskin találkát is, azonban ez a meccs nem róluk, de még csak nem is Malkinról vagy Morozovról szólt, hanem a csoportkörös botladozás után remekül összeállt kanadai csapatról, a hihetetlen jól takarító védelemről, a kombinatív, gyors passzjátékot nyújtó támadókról – no meg a szétesett, lélektelenül játszó, lyukas védelmű oroszokról, akiknek pillanatnyi esélyük sem volt a győzelemre, sokkal inkább a történelmi méretű zakóra. Ahogy a championat.ru publicistája fogalmazott, a kanadaiak „más dimenzióban” játszottak, győzelmük kulcsa pedig a „fizikum, koncentráció, fegyelem” voltak. Az észak-amerikaiak két éve a VB döntőjén már kikaptak egyszer hazai pályán (Québecben) az oroszoktól, s 1960 óta egyáltalán nem tudták őket olimpián megverni: most alapos revansot vettek.

 

Vége az orosz álomnak a hokitornán

 

De vessünk egy rövid pillantást magára a meccsre! A kanadaiak az első perctől kezdve hihetetlen vehemenciával vetették bele magukat a játékba, tökéletes fizikai hokit játszottak, nem engedték kibontakozni a híresen kreatív orosz iskolát, a megszerzett korongokkal viszont gyorsan, kombinatívan indultak, bombázóik pedig folyamatos tűz alatt tartották Nabokov kapuját. Getzlaf már a harmadik percben megszerezte a vezetést, majd a 13. percben emberelőnyből (Boyle, 2-0) és létszámegyenlőségből is betaláltak a juharlevelesek (Nash 3-0) – Szlava Bikov nem is bírta tovább, szégyenszemre már az első harmadban időt kért. Az oroszok ekkor rövid időre visszajöttek a meccsbe Kalinyin góljával, sőt, Kovalcsuknak helyzete volt a 2-3-hoz, de aztán Morrow még a dudaszó előtt lenyugtatta a kedélyeket (4-1). Az első harmad után az űrhokit játszó kanadaiak 21-12-re vezettek a lövések arányában (vagyis 20 perc alatt 33 lövés ment kapura!), az iihf.com szakírója pedig „minden idők leggyorsabb hokit hozó harmadának” nevezte a találkozó ezen periódusát.

 

Mikor aztán a második harmadban rövid idő alatt Perry és Weber is a hálóba juttatta a korongot (6-1), már Bikov sem bírta tovább: lehozta Nabokovot, akit Brizgalov váltott. Jó csere volt, mert a Phoenix portása bravúrt bravúrra halmozott – más kérdés, hogy az oroszok semmit sem értek azzal, hogy a hátralévő időt 2-1-re nyerték (sorrendben Afinogenov, Perry és Goncsar volt eredményes, 7-3). A 32. percre kialakult a végeredmény, a lövési mutató mindennél árulkodóbb: 42-28-ra nyerték a juharlevelesek.

 

A vereség után a kanadaiak tisztelettudóak, az oroszok pedig mélységesen keserűek. Brizgalov kapus „katasztrófáról” és „világvégéről beszél”, az orosz elemzők „más dimenzióról” beszélnek, miközben Szlava Bikov az orosz néplélek végletességét kritizálva igyekszik tompítani a kétségtelen tényt, miszerint csapatát lesöpörték a pályáról. A játékosok egytől-egyig elismerik, a kanadaiak mintha egy másik bolygóról jöttek volna (Brizgalov: „úgy jöttek, mint a ketrecükből szabadult gorillák” Ovecskin: „Azt hiszem, nem voltunk felkészülve egy ilyen első öt percre” ), míg őket nemcsak az orosz, de a nemzetközi sajtó is megsemmisíti („Ovecskin? A legtehetségesebb góllövő? Nem volt tényező” „Kanada szétlapította Oroszországot”).

 

Ahogy Ovecskin sejtetni engedte („Tudom hogy néhányan hazatérve keresztre akarnak feszíteni minket”), az orosz sajtó képviselői különös kegyetlenséggel estek neki Vjacseszlav Bikov csalódást keltő fiainak – Bikov ugyanakkor túlzónak tartja a sajtó vádaskodását. Szerinte csapata rendesen felkészült a meccsre, a kanadaiak egyszerűen gyorsabbak és jobbak voltak náluk. Ahogy a torna előtt jósoltuk, kulcskérdés volt az, mennyire lehet csapatjátékra motiválni az egyénieskedésre hajlamos NHL-sztárokat – ebből következően a fegyelemnek és a fegyelmezésnek kulcsszerep juthatott. Az orosz újságírók a meccs utáni sajtótájékozatón a szórakozóhelyek túl frekventált látogatását rótták fel a csapat sztárjainak, viszont ha lehet hinni a fehérorosz csékának, Ruszlan Szalejnek, az oroszok el sem hagyhatták az olimpiai falut. A bűnbakkereséstől felidegesedett Bikov ironikusan azt javasolta, állítsanak fel akasztófákat és guillotinokat a Vörös téren, és a teljes 35 fős delegációt végezzék ki, ha ettől megoldódnak a gondok. Az ő gondjait azonban mindez aligha oldhatja meg – hatalmas meglepetés lenne, ha nem menesztenék a lincshangulatban.

 

Oroszország gyászban, Kanada a fellegekben. A nyolc között elfogytak a posztszovjet térség csapatai az olimpiai hokitornán.  

 

Cimkék: jégkorong, vancouver 2010
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat