OROSZVILAG.HU


Idény eleji játék a nyitófordulóban

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-03-16 14:21:31  |  
Zelei Dávid

Idény eleji játék a nyitófordulóban

Csak mutatóba volt gól az orosz bajnokság nyitányán, de a Rubin így is verte a Lokomotivot, a Dinamo pedig a Szpartak otthonában nyert

Ha az ember azt hinné, az „idény eleji forma” kifejezés csupán magyar felmentő formula a szezon első harmadának (időnként!) nézhetetlen meccseire, feltétlen nézze meg a CSZKA Moszkva elmúlt meccseinek bármelyikét: ragyogó példát kaphat szellemtelen, sablonos és fáradt futballból, melyet csak a jó védekezés és egy-egy szerencsés/zseniális villanás ment meg. Az orosz bajnokság nyitómeccsén sem történt más: Szluckij mester fiai a szibériai Amkar Perm ellen bemutatót tartottak töredezett, sok rossz passzal tarkított, kevés helyzetet hozó, unalmas futballból – a permiek pedig stabil védekezésük mellé kevéske támadást társítottak. A meccs egyetlen gólja a hosszabbításban esett, mikor a frissen igazolt Honda Kejszuke Kraszics levágódó lövését vágta a levegőből a kapuba – a moszkvaiak így izzadtságszagú győzelemmel kezdték az idényt – de azt ők is tudják, a hónapok óta játékban lévő Sevilla ellen, idegenben mindez édeskevés lesz (a ma esti mérkőzésről természetesen mi is beszámolunk!).

 

Borzalmas talajon, remek hangulatban kezdődött a szezon első rangadója a Rubin és a Lokomotiv Moszkva között, s már az első negyedóra tartogatott érdekes eseményeket: a kazanyi csapat egy szabadrúgás után betalált (a gólt azonban kapustámadás miatt érvénytelenítették), a túloldalon pedig Odenwingie löketét védte bravúrral Rizsikov. A második félidő elején Traoré elől mentett ugyanő hatalmas helyzetben, az amúgy is igen csapkodó játék pedig egyre jobban kezdett a CSZKA meccsére hajazni. A végkifejlet alapján e párhuzam tovább élesedett: a 88. percben a Rubin a semmiből szerzett vezetést a csereként beállt Gorbanec kajla perdítése révén, amit pillanatok múltán Buharov duplázott meg Tekke önzetlen keresztbegurítása után. A Rubin vérszegény támadójátéka alapján joggal retteghet – csütörtökön a Dzekóval, Misimoviccsal, Grafite-vel felálló Wolfsburg ellen sokkal többre lesz szükség.      

 

A szezon első moszkvai derbijére vasárnap került sor, melyen a tavalyi ezüstérmes Szpartak és a remekül erősítő Dinamo csatája pikáns ütközetnek ígérkezett – hogy végül mindezt a holtidény egyik csúcsigazolása, a Zenittől a Dinamóba igazoló Igor Szemsov utóbbi csapat javára döntötte el, annak számos oka volt – a Szport Ekszpressz munkatársai hatot soroltak elő a piros-fehérek ifjú mesterének, Valerij Karpinnak: a brazil támadóduó, Alex és a tavalyi gólkirály Wellinton gyenge produkcióját, a Hollandiából igazolt Ari kései beállítását, a kiismerhető taktikát, a kevés mozgást, a gyengén teljesítő Sesukov kiállítását és (a mindössze 18 éves, a Premjer Ligában most debütáló!) Kirjejev hibáját a gólnál (mely e videón látható). Karpin elmondta, nem is annyira a brazilokban, mint inkább a teljes középső tengely teljesítményében látta a hibát, s úgy érezte, az edzőmeccsek sikerei után az elkényelmesedett játékosok nem hajtottak úgy, ahogy az elvárható lett volna. Mindeközben a számos új szerzeményt (Voronyin, Epureanu, Szamedov, Szemsov, Cesnauskis) Dinamo sem villogott, három pontja ugyanakkor jó alap a bajnoki címért folytatott harcban.

 

Idény eleji játék a nyitófordulóban

 

A forduló további meccsein sem potyogtak a gólok: a Zenit Danny góljával verte idegenben a Szamarát (Huszti Szabolcs előző szezonból hozott eltiltása miatt nem játszott), az Anzsi unalmas 0-0-t játszott a Nalcsikkal, az újonc Alanyija és a Szaturn találkozóján már a 23. percben kialakult az 1-1-es állás, a Tomszk Rosztovban (Németh Norbert nélkül), a Tyerek Novoszibirszkben nyert 2-0-ra – előbbi csapatot a fehérorosz Kornyilenko repítette duplájával, a csecsen gárdában pedig Samil Aszildarov ott folytatja, ahol tavaly a Nalcsikban abbahagyta: a tavaly fél szezon alatt nyolc gólig jutó csatár ezúttal is betalált.

 

 

 

Cimkék: futball, premjer liga
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat