OROSZVILAG.HU


A lengyel-orosz kapcsolatokról

Címlap » Elemzések, interjúk
  |  2013-12-07 16:14:30  |  
Ackermann Sándor

A lengyel-orosz kapcsolatokról

A konfliktusokforrások erősebbek lesznek-e a közös érdekeknél?

 A lengyel-orosz kapcsolatokról

Varsóban a lengyelek nemzeti ünnepén megtámadták az orosz nagykövetséget, „válaszul” az orosz nacionalisták Lengyelország moszkvai nagykövetségére támadtak. Gdańskban egy helyi szobrász provokatív, oroszellenesnek vélt műve borzolta a kedélyeket, eközben a szmolenszki katasztrófa a mai napig vitatéma a sajtóban és a közvéleményben egyaránt. A korábbi közeledést újra a kapcsolatok elhidegülése követheti a lengyel-orosz kapcsolatokban.

A lengyel nemzeti ünnepen történt oroszellenes kirohanások kapcsán az átlagosnál is többet foglalkozik a lengyel sajtó a lengyel-orosz kapcsolatok alakulásával. A történelmi sérelmek ellenére az utóbbi időben meglehetősen jól alakult a két ország viszonya, amelyben nagy szerepe van a Donald Tusk vezette kormány pragmatikus külpolitikai gondolkodásmódjának is. A Brüsszel mellett Moszkvával is jó kapcsolatot kialakító kormány ugyanakkor hazai pályán egyre kevésbé népszerű: a legutóbbi közvélemény kutatások szerint Donald Tusk pártját, a Polgári Platformot (Platforma Obywatelska) megelőzte a nyíltan oroszellenes külpolitikát hirdető Jarosław Kaczyński vezette Jog és Igazságosság (Prawo i Sprawiedliwosc). Bár a parlamenti választások még viszonylag messze vannak (2015 tavaszán), egy esetleges kormányváltás nagymértékben befolyásolhatja a lengyel-orosz kapcsolatok alakulását.

Továbbra is vitatéma a szmolenszki tragédia

A 2010 tavaszán történt repülőgép katasztrófa, amelynek során életét vesztette a lengyel elnök is, a mai napig lezáratlan ügy Lengyelországban. Bár az akkori eseményeket követő moszkvai gesztusokat egyértelműen pozitív előjellel könyvelték el Varsóban, az ikertestvérét a balesetben elveszítő egykori kormányfő, Jarosław Kaczyński és pártja az elmúlt három évben igyekezett a köztudatban tartani a történteket, azokat többnyire az orosz fél hibájaként feltüntetve. A szmolenszki katasztrófa így mind a mai napig vitatéma mind a sajtóban, mind pedig a lengyel közvéleményben.

Botrányt keltett a provokatív szobrász műve

Idén ősszel újabb esemény hívta fel a figyelmet a lengyel-orosz kapcsolatok törékenységére. A lengyelországi Gdańsk városában Jerzy Szumczyk szobrász egy terhes nőt megerőszakoló szovjet katonát ábrázoló szobrot helyezett el éjszaka a város egyik utcáján (jelképesen a Győzelem sugárúton), közvetlenül az emlékműként kiállított szovjet T-34-es szovjet tank közelében. Az engedély nélkül elhelyezett szobrot másnap reggelre eltüntették a helyi rendőrök. A varsói orosz nagykövetet megdöbbentette a fiatal lengyel szobrász provokatív műve: „Mélyen felháborított a gdański Szépművészeti Akadémia hallgatójának műve, amellyel több, mint 600 ezer szovjet katona emlékét sértette meg, azokét, akik a Lengyelország szabadságáért és függetlenségéért vívott harcban estek el.”

Megtámadták a varsói orosz nagykövetség épületét

Lengyelország függetlenségi napján, november 11-én (1918-ban ezen a napon nyerte vissza függetlenségét Lengyelország a több, mint százéves széttagoltságot követően) a nagyszabású felvonulások és megemlékezések mellett az orosz nagykövetséget ért támadásról is beszámoltak a lengyel híradók. Lengyel huligánok egy csoportja kövekkel, üvegekkel dobálta meg a nagykövetség épületét. A történtek után az orosz diplomaták hivatalos közleményben kérték az ügy kivizsgálását és a tettesek megbüntetését. Moszkvában az orosz külügyminisztérium „behívatta” a lengyel nagykövetet, akitől hivatalos bocsánatkérést követeltek a lengyel kormány részéről. A varsói orosz nagykövet, Alekszandr Alekszejev szintén lépéseket vár a lengyel kormánytól, emellett megjegyezte: az utóbbi években egyedül Líbiában érte támadás az orosz nagykövetséget. „Lengyelországban hisztérikus oroszellenes kampány folyik” – nyilatkozta Alekszejev a történtekkel kapcsolatban.

Az orosz huligánok „válaszul” a moszkvai lengyel nagykövetséget próbálták megtámadni néhány nappal a varsói incidens után.

A kereskedelmi kapcsolatok is visszaszorulhatnak

Nem sokkal a nagykövetségeket ért támadások után az orosz ITAR-TASZSZ hírügynökség arról számolt be, hogy Oroszország embargót vezetne be a Lengyelországból érkező zöldségekre, illetve gyümölcsökre. Az orosz fél szerint a lengyel termékek minősége nem megfelelő, illetve a szállításokkal kapcsolatos szabályokat sem tartották be a lengyelek. Egy esetleges orosz embargó nagy érvágást jelenthet Lengyelországnak, ugyanis Oroszország a lengyelek harmadik legnagyobb zöldség és gyümölcs megrendelője.

Az utóbbi hetekben hirtelen mélyrepülést mutató lengyel-orosz kapcsolatok mindenképpen nagy kihívásoknak néznek elébe az elkövetkezendő időszakban. Novemberben kétoldalú kulturális tárgyalásokat folytattak, ugyanis 2015-ben Lengyelországban orosz évadot tartanak, Oroszországban pedig lengyel évadot.

 

 

Cimkék: Lengyelország, Varsó, lengyel-orosz kapcsolatok, Oroszország
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat