OROSZVILAG.HU


Finnugor hősök kerestetnek 

Címlap » Hírek » Finnugor hírek
  |  2011-05-18 12:09:44  |  
Oroszvilag.hu

Finnugor hősök kerestetnek 

Az uráli népek legnagyobb alakjaira lehet szavazni 

 Finnugor hősök kerestetnek 

 

Május 16-án nemzetközi vetélkedő indult minden idők legjelentősebb finnugor és szamojéd (uráli) személyiségének kiválasztása céljából. A „Finnugor világ neve” elnevezésű projekt az interneten indult és a FINUGOR.ru szakportál gondozza lebonyolítását. A verseny Oroszország mellett Finnországban, Észtországban, Magyarországon, tehát a finnugor államokban zajlik.

A vetélkedő első fázisában (itt) bárki javaslatot tehet egy valaha élt, vagy élő, az uráli nyelvcsaládba tartozó személy nevére, de akár mitológiai alakra is a legnagyobb finnugorok között. Az ajánláshoz rövid ismertetést kell fűzni, orosz vagy angol nyelven.

A beérkezett neveket a következő kategóriába sorolják: mitológiai alakok; történelmi személyiségek (a 20. századig); politikai, vallási, társadalmi vezetők; tudósok és művészek; sportolók; gazdasági vezetők; és van egy kategória a finnugorokkal rokonszenvező neves személyiségek számára, akik maguk ugyan nem valamely, az uráli nyelvcsaládba tartozó népből származnak, de sokat tettek nyelvrokonainkért.

Ez a fázis szeptemberig tart majd, majd szeptemberben és októberben szavazással minden nép kijelölheti, hogy az egyes kategóriákon belül kit tart a legnagyobbnak.

A finálé novemberben lesz, amikor is minden kategórián belül megnevezik a hét legtöbb szavazatot kapott személy nevét.

Az akció célja, hogy az uráli nyelvű népek történelme felé fordítsa a figyelmet, és azok összetartozását erősítse.

 

 

 

 

Cimkék:
Országok: Észtország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat