OROSZVILAG.HU


Az Igazi Finnek az orosz nyelv pártján 

  |  2011-09-06 13:59:56  |  
Gyóni Gábor

Az Igazi Finnek az orosz nyelv pártján 

"Oroszország jó irányban halad"

 

Az Igazi Finnek az orosz nyelv pártján 

Timo Soini, az Igazi Finnek finn nacionalista párt elnöke szentpétervári látogatása előtt a Fontanka orosz nyelvű finn internetes lapnak adott interjút, melyben hatátozottan ruszofil megnyilatkozásokat tett.

A politikus elmondta, mindig is érdekelte őt Oroszország, ezért is tanult oroszul, amikor ez nem számított divatos dolognak. Soini szerint az orosz nép nem egyenlő az orosz hatalommal, bár Oroszország élén keménykezű vezetők álltak és állnak, az oroszországiak kellemes és barátságos emberek.

Soini elmondta, megszüntetné a svéd nyelv kötelező tanítását Finnországban, viszont választhatóvá tenné a tanult nyelveket, az orosz határ közeli térségekben például, ahol sok orosz él, a svéd helyett az orosz nyelvet lehetne tanítani az iskolákban.

Soini szerint Oroszország jó irányban halad: Oroszország erős a természeti kincseket és az emberi erőforrásokat tekintve is. A finn politikus úgy véli, Finnország sokat nyerhet az orosz szomszédságból, és ezeket az előnyöket kár lenne feladni, ezért is jó, hogy Finnország nem törekszik a NATO-ba.

Soini szerint az Európai Uniónak jelenlegi formájában nincs jövője: Oroszország a Szovjetunió széthullása után felemelkedett és előre tart, Európa viszont a mélybe süllyed. Finnországnak az a szerencséje, hogy messze van Európától, ezért a jövője is biztató.

Soini elmondta, Finnország és Oroszország közös történelmében voltak pozitív mozzanatok, Oroszország elismerte Finn Nagyhercegség autonómiáját, vasutak épültek Finnországban, fejlődött az írásbeliség, sok, ma is létező finn vállalat akkor alakult meg. Ami pedig a karél-kérdést illeti, Soini szerint a Szovjetunió által 1940-ben Finnországtól elrabolt karéliai területek akkor térhetnének vissza Helsinki fennhatósága alá, ha erről kölcsönös megegyezés születne.

 

 

(fontanka.fi)  

 

 

Cimkék: Igazi Finnek, Oroszország, Timo Soini
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat