OROSZVILAG.HU


Játékok karél és vepsze nyelven

Címlap » Hírek » Finnugor hírek
  |  2010-05-01 10:36:03  |  
Gyóni Gábor

Játékok karél és vepsze nyelven

Nem lehet elég korán kezdeni, de talán még nem késő

 Játékok karél és vepsze nyelven

 

Karéliában a Köztársasági teminológiai-helyesírási bizottság ülésén a karél, vepsze és finn nyelvek támogatására 2006-ban indult program eredményeit vitatták meg, értékelték. A 2006 óta eltelt időszakban a program keretében 40 könyvet adtak ki karél, vepsze és finn nyelveken, elkészültek a karél és vepsze útjelző táblák, valamint a karélok és vepszék által lakott területeken karél és vepsze nyelvű feliratokat helyeztek el.

A program a jövőben is folytatódni fog, ezúttal a gyerekekre koncentrálva. 2011-ben társasjátékokat, komputeres játékokat, rajzfilmeket fognak kiadni karél és vepsze nyelven. Ezek felvevői elsősorban az iskolák lesznek. Karéliában (ahol egyébként az alkotmány 11. paragrafusa szerint csak az orosz minősül államnyelvnek) sok iskolában tanítják a karél nyelvet, vepszéül viszont csak néhány vepszék által lakott falusi iskolában és a petrozavodszki Elias Lönnrot finnugor iskolában lehet tanulni. A jövőben egyébként új karél és vepsze tankönyveket is kiadnak majd.

Május 22-én Karélia fővárosában, Petrozavodszkban kerül majd sor a Karél nyelv és kultúra napjára, számos kulturális rendezvénnyel.

 

(gov.karelia.ru)

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat