OROSZVILAG.HU


Nazarbajev-Orbán találkozó Milánóban 

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2014-10-17 13:53:29  |  
Gyóni Gábor

Nazarbajev-Orbán találkozó Milánóban 

Kazah és magyar verzió

 Nazarbajev-Orbán találkozó Milánóban 

Közös magyar–kazah befektetési alap mielőbbi létrehozásáról és a malajziai magyar nagykövetség újranyitásáról is egyeztetett Orbán Viktor kormányfő pénteken Milánóban, ahol az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) alkalmával tárgyalt Nurszultan Nazarbajev kazah elnökkel - írja a kormany.hu.

A megbeszélésekről – amelyeken magyar részről jelen volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is – Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár tájékoztatta az MTI-t.

Közölte: Orbán Viktor és Nurszultan Nazarbajev megállapodása alapján a magyar–kazah befektetési alaphoz 20-20 millió dollárral járul hozzá Magyarország és Kazahsztán.

A Nazarbajevvel folytatott tárgyaláson az is téma volt, hogy 45 kazah diák folytathatja tanulmányait ösztöndíjasként Magyarországon.

Szó esett továbbá arról, hogy Magyarország kereskedőházat nyitott Kazahsztánban, valamint az, hogy a magyar tervek között szerepel energetikai szakemberek küldése a közép-ázsiai országba – tájékoztatott Havasi Bertalan.

Orbán Viktor arról is beszélt – idézte szavait –, hogy Magyarország segít a 2017-es kazahsztáni világkiállítás megszervezésében.

A magyar kormányfő jelezte egyúttal, hogy Magyarország szeretne közvetlen légi járatot indítani a két ország között.

Végül 2015-re hivatalos budapesti látogatásra hívta meg Nurszultan Nazarbajevet.

A kazah elnöki honlap röviden említi a Nazarbajev-Orbán találkozót, általánosságokban. Eszerint a két politikus "a lehetséges együttműködés különböző formáiról" tárgyalt, továbbá "regionális biztonságpolitikai kérdések" is szóba kerültek megbeszélésükön.

 

(akorda.kz, kormany.hu)

 

Cimkék: kormany.hu, Milánó, Orbán Viktor , Nurszultan Nazarbajev, Magyarország, Kazahsztán
Országok: Kazahsztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat