OROSZVILAG.HU


Orbán: Oroszország nem ellenség, hanem partner

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2016-02-18 13:59:09  |  
Oroszvilag.hu

Orbán: Oroszország nem ellenség, hanem partner

Magyarország az EU lojális tagjaként próbálja érvényesíteni nemzeti érdekeit

 Orbán: Oroszország nem ellenség, hanem partner

Az évszázad megállapodásának és üzletének nevezte a paksi atomerőmű bővítéséről szóló, Oroszországgal kötött együttműködést Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az államfő Moszkva melletti rezidenciáján szerdán folytatott többórás megbeszélését követően.

A miniszterelnök az orosz elnökkel közösen Novo-Ogarjovóban tartott sajtótájékoztatón a paksi bővítésről szóló orosz-magyar megállapodásról nyilatkozva hangsúlyozta: az ezzel kapcsolatos nemzetközi vitákat Magyarország indokolatlannak tartja, mivel a két ország a '60-as évek óta működik együtt ezen a téren, és nem tett mást a két fél, mint ezeket meghosszabbította.

Szerinte bírálatok helyett köszönettel tartozunk Oroszországnak, hogy készen állt ennek meghosszabbítására.

Orbán Viktor megállapította: a magyar-orosz kapcsolatok jól fejlődnek, de ez szavai szerint "kész csoda". Ezt azzal magyarázta, hogy kedvezőtlen nemzetközi környezetben kell évről évre javítani az orosz-magyar kétoldalú kapcsolatokat.

E kapcsolatok sikeressége - mondta - a felelősségérzetből fakad, hiszen "olyan szorosan van összekapcsolódva Oroszország energiaexportja a magyar ipar működéséhez szükséges energia kérdésével, hogy azt szinte nem lehet szétválasztani". Jó orosz-magyar gazdasági kapcsolatok nélkül a magyar gazdaság, a magyar ipar működésképtelen - hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy ezért a magyar emberek érdeke a jó magyar-orosz gazdasági kapcsolat.

"Oroszország nem ellensége, hanem partnere Magyarországnak. Oroszország nem fenyegeti hazánkat, hanem egy partneri együttműködési lehetőséget kínál, ami a gazdasági sikereink egyik előfeltétele" - mondta a kormányfő, aki kialakult politikai szokásnak nevezte, hogy a két ország évente egyszer a legmagasabb szintű találkozón tekinti át az együttműködés kérdéseit.

A kétoldalú kapcsolatokban szerinte minden téren előrelépés következett be. Csupán a kereskedelem területén tapasztalhattunk visszalépést - tette hozzá -, amiről azonban nem a két fél tehet.

A miniszterelnök szerint a világpolitika nagy kérdéseiben Oroszország megkerülhetetlen. Magyarország nagyra értékeli azokat az erőfeszítéseket, amelyek a válságtérségek helyzetének rendezésére irányulnak, és hogy "a migránsok millióinak kibocsátása megszűnjön".

Az EU és Oroszország közötti gazdasági szankciókkal kapcsolatos kérdésre válaszolva a miniszterelnök kijelentette: szerinte az év közepén nem lehetséges az Oroszországgal szembeni európai uniós szankciók automatikus meghosszabbítása, arról nyílt vitát kell folytatni. Magyarországon kívül egyre több EU-s tagállam gondolja így - közölte, hangsúlyozva egyúttal, hogy Magyarország lojális tagja az EU-nak.

Megítélése szerint az Európai Uniónak és Oroszországnak mielőbb meg kell találnia a gazdasági együttműködés lehetőségét, ellenkező esetben lemarad a világgazdasági versenyben.

Kijelentette: az unió gazdasági növekedése lassú, ezért nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ne működjön együtt mindenkivel, aki dinamizálhatná a gazdaságát.

"Minden észérv amellett szól, hogy előbb-utóbb együttműködést alakítsunk ki" - összegezte álláspontját, megjegyezve, lát esélyt arra, hogy "az együttműködés szükségességének felismerését" politikai cselekvés is követi.

.................................................................

Az orosz elnöki honlap beszámolója szerint Vlagyimir Putyin "fontos és megbízható partnernek" nevezte Magyarországot. A kétoldalú kereskedelem ugyan jelentősen visszaesett, de ennek külső okai vannak. Oroszország továbbra is részt kíván venni a paksi beruházásában, mely "megerősíti Magyarország energetikai függetlenségét, munkahelyek ezrei létesülnek." Tervek vannak a regionális együttműködés fejlesztésére is. 

Oroszország megértéssel viszonyul ahhoz, hogy Magyarország lojális az EU általános politikájához. 

 

(kormany.hu, kremlin.ru)

 

Cimkék: Oroszország, Orbán Viktor, Magyarország, Vlagyimir Putyin, EU
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat