OROSZVILAG.HU


Hodorkovszkij nem veszélyes szabadon 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-05-19 11:46:32  |  
Oroszvilag.hu

Hodorkovszkij nem veszélyes szabadon 

Medvegyev revideálta Líbiával kapcsolatos álláspontját 

 Hodorkovszkij nem veszélyes szabadon 

 

Dmitrij Medvegyev orosz elnök nagy éves sajtókonferenciáján nem született válasz arra a kérdésre, amit mindenki a legjobban várt, azaz, hogy a 2012-es elnökválasztásokon Medvegyev vagy Putyin lesz-e a hatalom jelöltje?

Az idén az elnöki sajtótájékoztató rendhagyó módon Szkolkovóban zajlott, tehát az új – Medvegyev nevéhez köthető -  orosz innovációs-tudományos központ helyszínén zajlott.

Az ITAR-TASSZ hírügynökség újságírója azt a kérdést tette fel az orosz elnöknek, leváltja-e Putyin miniszterelnököt, hiszen eddigi elnöksége idején vagy húsz kormányzót már leváltott, a miniszterek azonban mind a helyükön maradtak. Medvegyev válaszában elmondta: „Nem lehet húsz évig dolgozni [egy helyen], még akkor sem, ha különben értelmes, művelt, jól felkészült, a saját területét jól ismerő emberről van szó. Utat kell adni a fiataloknak, fel kell nevelni az utódokat. Senki sem marad örök időkre a hatalomban. Remélem, hogy a régiókban modernebb felfogású, és dolgozni akaró emberek kerülnek hatalomba.” Az elnöknek joga van leváltani a kormányt – tette hozzá Medvegyev.

Az orosz államfő az elnökjelöléssel kapcsolatban annyit mondott: hamarosan nyilatkozik szándékairól, de lényegében kizárta, hogy ő és Putyin egyszerre induljanak az államfői tisztségért. Ha mégis indulna a választásokon, akkor azt egy politikai erő támogatásával tenné, amit akár ő, elnökként hozhat létre. Medvegyev lényegében támogatásáról is biztosította a Jobb Ügy nevű jobboldali-liberális formációt, kijelentve: az orosz politikai élet csak nyer azon, ha megnövekszik, ha a baloldali nézeteket kifejező erők és a centrum mellett a Dumában egy jobboldali-konzervatív párt is képviselve van.

A legjelentősebb kijelentés talán, amit Medvegyev tett a sajtókonferencián, az, hogy véleménye szerint Mihail Hodorkovszkij esetleges kiengedése a börtönből nem jelent veszélyt az oroszországi társadalomra…

A külpolitikai kérdéseket illetően Medvegyev lényegében visszavonta a Líbia elleni légtérzár támogatására vonatkozó nyilatkozatát (aminek kapcsán nyílt csörte bontakozott ki közte és Putyin miniszterelnök között), mondván, az események bebizonyították, hogy ezzel manipulálni is lehet…

 

(gazeta.ru)

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat