OROSZVILAG.HU


Célponttá vált mormonok

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-11-01 17:03:45  |  
Kecskeméti Gábor

Célponttá vált mormonok

Amerika-ellenes tüntetés Moszkvában

Célponttá vált mormonok

Az Egységes Oroszország hatalmi párt ifjúsági szárnya, az Ifjú Gárda az "Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza" elnevezésű szervezet (közismertebb nevükön a mormonok) moszkvai székháza előtt demonstrált csütörtökön. A gárdatagok "Nem, az idegen ügynökökre!", "Fúj CIA!" jelszavakat skandálták. Még egy nagyméretű, szimbolikus repülőjegyet is kifüggesztettek, melyen a CIA logóját tüntették fel. A "repülőjegy" Moszkvából Washingtonba szólt, csak egy útra.

Jekatyerina Sztenyjakina, a gárda vezetője újságírók kérdésére elmondta: véleményük szerint ezt az amerikai szektát azért alapította az Egyesült Államok, hogy a fiatal mormonok hazatérésük után az FBI-nak vagy a CIA-nak dolgozzanak.
Sztenyjakina azt is a mormonok szemére vetette, hogy az elején ingyen angol nyelvórákat ígérnek, ám a végén a tanulók maguk is misszionáriussá válnak és hozzátette, hogy a 14 milliárd dolláros oroszországi humanitárius segély az egyháztól észrevétlenül eltűnt. A hatóságok egyébként régóta tartanak az egyház növekvő befolyásától Oroszországban.

"Mivel a mormonok olyan humanitárius tevékenységben vesznek részt, mint hajléktalanok étkeztetése vagy irodalmi művek szétosztása, ezt sokan a megvesztegetés egy formájának tekintik." - fejtette ti Ivar Makszutov, a moszkvai RGGU egyházkutatója.

Az egyház vezetői az Ifjú Gárda vádjait visszautasították, szerintük teljességgel alaptalan, hogy az Egyesült Államok ügynökei lennének, mivel fő feladatuk az "ige hirdetése". A 14 milliárd dolláros segélyt is cáfolták, mondván mindössze 5 millió dollárról volt szó.

Szakértők szerint a mormonok elleni tüntetés jól illeszkedik a Kreml által szervezett külföldiek elleni "hadjárathoz", mely során minden olyan szervezetet igyekeznek ellehetetleníteni, melyek esetleg az ország belső ügyeibe szólhatnak bele. Külön törvényt fogadtak el az emberjogi és demokratikus jogokat felügyelő szervezetek ellen.

Egy hónappal ezelőtt a Kreml felszólította az Egyesült Államok nemzetközi fejlődésért létrehozott ügynökségét, hogy fejezze be tevékenységét Oroszországban. A szervezet az elmúlt húsz évben civil társadalmi szervezetek sokaságát támogatta anyagilag.


(RIA Novosztyi)


 

 

 

Cimkék: mormon, egyház, moszkva, ifjú, gárda, kém, cia, usa, külföld, dollár,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat