OROSZVILAG.HU


Interjú a "cseh Mata Harival"

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-08-01 11:36:19  |  
Gyóni Gábor

Interjú a "cseh Mata Harival"

"Magas és kedves volt" az orosz kém 

 Interjú a "cseh Mata Harival"

Interjút adott a cseh iDNES című lapnak a kémtevékenységgel vádolt Vladimíra Odehnalova. A 39 éves nőt azzal gyanúsítják, a cseh védelmi minisztériumból titkos anyagokat csempészett ki a pszichológusként dolgozó Robert Rachardžo számára, aki valójában az orosz külföldi hírszerzés ügynöke volt.


A „cseh Mata Hari” elmondta, 2004 tavaszán ismerte meg a pszichológust, egy, a védelmi minisztérium által szervezett továbbképző tanfolyamon. Odehnalova elmondta, a „kellemes férfi” felajánlotta, hogy segít neki a tudományos fokozat megszerzéséhez szükséges munka vezetésében. Végül így kezdtek el találkozgatni, egy évben mintegy tíz alkalommal. A nő semmi gyanúsat talált a férfi viselkedésében, kezdetben csak az vetett fel benne kérdéseket, honnan származhat a nyilvánvalóan nem európai külsejű férfi, mígnem kiderült, hogy indonéziai eredetű.

Találkozóik során semmilyen titkos információ nem hangzott el a nő szerint. Odehnalova az „ebben kompetenes szervektől” tudta meg, hogy Rachardžo valójában orosz hírszerző, állítása szerint ettől kezdve minden kapcsolatot megszüntetett vele (igaz, annyire megrázta a hír, hogy elment a teje, és nem tudta táplálni pár hónapos csecsemőjét). Rachardžo ennek ellenére kereste vele a kapcsolatot, de semmilyen választ nem kapott – az egyoldalú levelezés áprilisig folytatódott.

Odehnalova megerősítette, semmit nem tudott arról, hogy a Rachardžo kém, és áldozatnak tartja magát.

 

(Česká Mata Hari: Byl vysoký a milý… iDNES.cz) 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat