OROSZVILAG.HU


Il-38-as gépek hozták zavarba Japánt és az USA-t

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-12-08 17:02:19  |  
Oroszvilag.hu

Il-38-as gépek hozták zavarba Japánt és az USA-t

Van mit rejtegetni?

Il-38-as gépek hozták zavarba Japánt és az USA-t

 

Il-38-as típusú orosz repülőgépek zavarták meg a Japán-tengeren az „Éles kard” elnevezésű amerikai-japán hadgyakorlatot. Az orosz repülőgépek az amerikai – japán flotta közvetlen közelében bukkantak fel Noto-félsziget közelében. Az orosz gépeket szemmel tartására F-15-ös vadászgépek szálltak fel, de a hadgyakorlatot így is félbehagyták, attól félvén, titkos információk kerülhetnek az oroszok birtokába.

A Csendes-óceáni orosz flotta sajtószóvivője, Roman Martov szerint az Il-ek rutinrepülést folytattak, s nem sértették meg a nemzetközi jogot.

Az érdekes kérdés inkább az, miért kellett megszakítani a hadgyakorlatot két orosz gép feltűnése miatt? Az Il-38-as gépek képesek a tengeralattjárók felderítésére és megsemmisítésére, s nem kizárt, hogy az amerikai-japán hadgyakorlaton titokban tengeralattjárók is részt vettek volna. Abból kiindulva, hogy a koreai válsággal összefüggésben a térségben feltűnt a George Washington anyahajó, melyet minden bizonnyal egy vagy két tengeralattjáró is kísér, feltehető, az amerikaiaknak volt mit rejtegetniük az Il-38-asok elől.

A tengeri felderítésre és tengeralattjárók megsemmisítésére „szakosodott” Il-38-as repülőgépek Oroszországon kívül egyébként az indiai hadsereg kötelékében is megtalálhatók.

 

(kp.ru)

 

Cimkék: Il-38, Japán-tenger
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat