OROSZVILAG.HU


WikiLeaks: Ukrajna tankokat szállított Szudánnak

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-12-08 18:13:57  |  
Oroszvilag.hu

WikiLeaks: Ukrajna tankokat szállított Szudánnak

"Ez nem az, amit az USA elvár stratégiai partnereitől"

WikiLeaks: Ukrajna tankokat szállított Szudánnak

 

Ukrajna Dél-Szudán számára szállított fegyvereket a Faina nevű hajón, amelyet 2008-ban szomáliai kalózok foglaltak el – ez áll abban a 2009 novemberében  keletkezett diplomáciai táviratban, amit most hozott nyilvánosságra a WikiLeaks által megszerzett iratok alapján a Guardian.

A táviratot a külügyminiszter tanácsadója Vann Van Diepen írta, miután találkozót folytatott Valerij Liszenkóval, az Ukrszpecekszport cég igazgatójával és Alekszandr Nyikonyenkóval, az ukrán külügyminisztérium katonai együttműködést ellenőrző bizottságának igazgatójával. A távirat szerint Liszenko mindvégig tagadta, hogy Szudánnak adnának el fegyvereket, mire az amerikai diplomata műholdfelvételekkel bizonyította, hogy a hajón számított T-72-es tankokat végül Kenyában rakodták ki, majd Szudánba szállították őket. Az amerikai diplomata ezután szemrehányásokat tett az ukránoknak, mivel „ez nem az, amit az USA elvár stratégiai partnereitől.”

Kijev mindig is tagadta, hogy fegyvereket szállított volna az USA által terrorista képződménynek tartott Dél-Szudán számára.

 

(guardian.co.uk)

 

Cimkék: Faina, Dél-Szudán, T-72
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat