OROSZVILAG.HU


Lesz-e áttörés a Nabucco ügyében? 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-01-12 13:36:34  |  
Gyóni Gábor

Lesz-e áttörés a Nabucco ügyében? 

Barroso Ashabadban és Bakuban tárgyal 

 Lesz-e áttörés a Nabucco ügyében? 

A napokban Ashabadban és Bakuban tesz hivatalos látogatást Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság portugál elnöke. A tárgyalások – melyeken részt vesz az EU energiaügyi biztosa, Günter Oettinger is - fő témája a tervezett, Oroszországot délről megkerülő Nabucco gázvezeték lesz.

A Nabuccót a tervek szerint már 2012-ben el kellene kezdene építeni, s 2015-ben már működnie is kellene a 3,3 ezer kilométer hosszú, évi 20-30 milliárd köbméter gáz szállítására alkalmas, mintegy 8 milliárd euróba kerülő vezetéknek.

Az még mindig nem teljesen világos, ki fog gázt adni az Oroszországot megkerülő vezetékbe. Első körben Azerbajdzsánra és Irakra számít Nabucco Gas Pipeline International GmbH konzorcium igazgatója, Reinhardt Mitschek. Ez a két ország 8 – 8, esetleg 8 – 10 milliárd köbméter gázt tudna adni a Nabuccóba.

A második szakaszban csatlakozna a Nabuccóhoz a jelentős gáztartalékokkal rendelkező közép-ázsiai Türkmenisztán. Türkmenisztán pedig a jelek szerint kész arra, hogy részt vegyen a projektban. Bajmurad Hodzsamuhamedov türkmén miniszterelnökhelyettes december végén azt nyilatkozta, országa kész akár 40 milliárd köbméter gázt is szállítani európai irányba.

Ahhoz viszont, hogy Türkmenisztán gázt szállítson nyugatra, rendezni kellene a Kaszpi-tenger rendezetlen jogviszonyait, ami jelen helyzetben nem érdeke Oroszországnak és Iránnak sem. Ashabad szerint viszont a Kaszpi fenekén futó gázvezeték azon országok belügye, amelyek lefektetik a csöveket (azaz Türkmenisztáné és Azerbajdzsáné).

Azerbajdzsán és Türkmenisztán korábban már jelezték, hogy részt vennének a Nabuccóban, de a szándékoknyilatkozatokon kívül eddig nem sok reális lépés történt.

A napokban kiderül, Barroso látogatása hoz-e áttörtést a Nabucco ügyében?

 

(ng.ru)

Cimkék: Nabucco, Jose Manuel Barroso, Azerbajdzsán, Türkmenisztán,
Országok: Azerbajdzsán Türkmenisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat