OROSZVILAG.HU


Mától indulhat a gázszállítás Németországba

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-09-06 10:57:13  |  
Kecskeméti Gábor

Mától indulhat a gázszállítás Németországba

Az Északi Áramlat kész, ám egyelőre próbaüzemben marad

Mától indulhat a gázszállítás NémetországbaMától indulhat a gázszállítás Németországba

Elkészült Európa egyik leghosszabb tenger alatti gázvezetéke: az 1224 km-es Északi Áramlat a fűtési szezonban már kellő mennyiségű földgázzal tudja ellátni a német fogyasztókat. Így Németország egy esetleges ukrán-orosz gázvita esetén is biztosította magának a gázellátást.

A vezeték megépítése rekordidő alatt fejeződött be: mindössze másfél év kellett a vezeték lefektetéséhez, melybe kedden úgynevezett „technikai gázt” pumpálnak, hogy nyomás alá helyezzék. Ez csak az első vezetékágra vonatkozik, hiszen most csupán az készült el. Építési költségei már ennek is elérik a 7.4 milliárd eurót.

A gázcsap október végéig, november elejéig még biztosan zárva marad Németországban, mivel a vezeték üzembe helyezése igen körülményes feladat. Először ráadásul nitrogénnel kell megtölteni az 1224 km-nyi vezetéket. A nitrogén kiszorítja a vezeték falain megmaradt oxigént, ami a földgáz (metángáz) szállításánál, azzal esetleg elegyet alkotva robbanásveszélyes. Ezt követően egyéb gázokkal töltik fel a vezetéket, összesen 100 millió köbméter mennyiségben, majd lépésről-lépésre 75 bar nyomás alá helyezik azt.

A földgáz – mely természetesen a Gazpromtól érkezik, s így az a vezetéknek köszönhetően már közvetlenül is belépett a nyugat-európai gázpiacra – a Jusno-Russzkoje mezőről származik. Ez a világ egyik legnagyobb gázlelőhelye, melynek tartalékai egyes becslések szerint elérik az egy milliárd köbmétert. Ebből körülbelül 700 millió köbméter fekszik kitermelhető mélységben.

A második vezetékág építése is folyamatban van. Eddig 640 km hosszúságú vezetéket fektettek le az első mellé a tengerfenékre. A második ág a tervek szerint jövőre helyezhető üzembe. Ha mindkét vezeték egyszerre üzemel, akkor évente 55 milliárd köbméter földgázt lehet közvetlenül Németországba exportálni. Ez 26 millió háztartás ellátására elegendő mennyiség. (Németországban megközelítőleg 39 millió háztartás van.)

Putyin jelenlegi orosz kormányfő azonban egy harmadik ág megépítését sem tartja kizártnak, annak érdekében, hogy Európa egyre növekvő gázigényét ki tudják elégíteni. (Németországban ráadásul záros határidőn belül lakat alá kerül az összes atomerőmű, így ott földgáz alapú erőművek építésébe kezdtek.)

(aktuell.ru, Nord Stream AG)

Cimkék: északi áramlat, németország, földgáz, gazprom, putyin,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat