OROSZVILAG.HU


Javuló dán-orosz kapcsolatok

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-03-23 17:27:16  |  
Kecskeméti Gábor

Javuló dán-orosz kapcsolatok

Dánia is pragmatikus viszonyra törekszik Oroszországgal

 Javuló dán-orosz kapcsolatok

 

Az Oroszország és Dánia közti enyhülés újabb jeleként Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök dán kollégájával, Lars Lokke Rasmussennel hétfőn Szentpéterváron megnyitotta a dán Maersk hajózási vállalat új tengeri járatát, mely Oroszországot köti össze Dánián keresztül a távoli Dél-Amerikával.

A dán-orosz kapcsolatok meglehetősen hűvösek voltak az elmúlt évek során, mivel Dánia gyakran kritizálta Oroszországot a csecsen háborúk miatt, ráadásul Koppenhága támogatta a NATO keleti bővítési politikáját.

Dánia már 2006-tól igyekezett javítani az Oroszországhoz füződő kapcsolatokon, Koppenhága kiállt a tervezett Északi Áramlat gázvezeték megépítése mellett, mint az onnan érkező gáz egyik potenciális vásárlója. A kapcsolatok Rasmussen áprilisi miniszterelnökké választása után kezdtek el még intenzívebbé válni, a dán miniszterelnök rövid időn belül háromszor találkozott Putyinnal.

A most megnyitott közvetlen hajóútvonal – mely Szentpétervárt köti össze az ecuadori Guayaquillel – három hétre csökkenti a Dél-Amerikába irányuló tengeri kereskedelem menetidejét, jelentős megtakarítást eredményezve.

Az orosz exportőrök azzal számolnak, hogy az új járat új piacokat nyithat meg, így számítanak például szénbányászati berendezések megrendelésére Chiléből, műtrágya szállításokra Ecuadorba és Kolumbiába, élelmiszer megrendelésekre Közép-Amerikából és a Karib-térségből – áll egy vasárnap közzétett nyilatkozatban. A hajók útba fogják ejteni a németországi Bremerhaven és a hollandiai Rotterdam kikötőit is.

A Maersk 45 millió dollárt fektetett be a vállalkozásba, és hat darab – egyenként 2500, 6 méter nagyságú konténer befogadására alkalmas – hajóval kezdi meg a szállítást. A világ egyik legnagyobb hajózási vállalata az orosz kormány tájékoztatása szerint már most is az Ázsia, Csendes-óceán és a Közel-Kelet felé irányuló oroszországi konténerszállítások 25 és a Nyugatra irányuló konténerszállítások 20 százalékát bonyolítja le.

Az élénkülő kapcsolatok kézzelfogható elmozdulást jelentenek a néhány évvel ezelőtti állapothoz képest, amikor egy Oroszország-EU találkozót Koppenhágából Brüsszelbe kellett áthelyezni a két ország közötti feszültség miatt. Arkagyij Mosesz, a Finn Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének munkatársa szerint egyszerűen csak az történik, hogy Dánia is csatlakozik Oroszország pragmatikus európai partnereinek sorába.

A gyümölcsöző üzleti kapcsolatok egyébként mintegy megalapozták a politikai enyhülést is. A Carlsberg dán sörgyár sikeresen terjeszkedik az orosz piacon a Baltika márkanévvel, mialatt a Novolipeck Acélgyár – melynek tulajdonosa, Vlagyimir Lizin a Forbes magazin szerint Oroszország leggazdagabb embere – 2002-ben megvásárolta a dániai DanSteel-t.

A járat elindítása után Putyin orosz miniszterelnök találkozott Tarja Halonen finn elnökasszonnyal és finn üzletemberek egy csoportjával is, azzal a céllal, hogy oroszországi befektetéseket szorgalmazzon náluk. Már kilenc finn cég vesz részt a fakitermelő és fafeldolgozó iparban, emelte ki Putyin és további cégeket bíztatott arra, hogy csatlakozzanak ezekhez.

Putyin hozzátette, hogy Oroszország a finn kormány kérésére elhalasztotta a faipart korlátozó vámilletékek bevezetését ezen év végéig.

(TheMoscowTimes)

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat