OROSZVILAG.HU


Oroszország és a NATO megállapodása

  |  2012-02-03 16:03:53  |  
Kecskeméti Gábor

Oroszország és a NATO megállapodása

Az afganisztáni kivonulást logisztikailag segíti Moszkva

Oroszország és a NATO megállapodása

A közeljövőben Afganisztánból megkezdődik a NATO csapatok részleges kivonulása, ami Oroszország segítsége nélkül ha nem is lehetetlen, de rendkívül nehezen kivitelezhető. Éppen ezért a két fél tárgyalóasztalhoz ült, s ennek eredményeképpen létrejött egy aláírásra kész szerződés – jelentette a Kommerszant, magas rangú külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva. A logisztikai útvonal pedig a következőképpen néz ki: a NATO teherrepülőkkel elszállítja (vagy elszállíttatja) a hadseregek eszközeit Uljanovszk városáig, s onnan azok vonatra rakva érkeznének meg Nyugat-Európába. A város a NATO számára nem csupán azért előnyös, mert félúton van Afganisztán és Nyugat-Európa között, hanem azért is, mert katonai gépek fogadására alkalmas repülőtérrel rendelkezik, hiszen itt állomásozik az orosz légideszant csapatok 31. légideszant brigádja.

Az orosz hadügyminisztérium és külügyminisztérium eddig csupán egy vasútvonalon engedélyezte a NATO számára az Oroszországon keresztül történő szállítást, de fegyverek szállítását nem tették lehetővé. Oroszország azonban most engedékenyebbnek mutatkozott. A döntés hátterében három ok húzódhat meg. A szállítások jelentős bevételt jelenthetnek az Orosz Államvasutaknak (RZD), szintén komoly fellendülés várható a Volga-Dnyeper légi szállítmányozási vállalatnál, s ami talán a legfontosabb: Moszkva a segítséget politikai tőkeként használhatja fel.

Afganisztán kérdésében ugyanis Moszkva, Washington és Brüsszel általában egyetért. Ám ez az egyetértés nem vonatkozik a kelet-európai rakétapajzs tervezett kiépítésére, ami ellen Oroszország (érthető módon) hevesen tiltakozik.

(aktuell.ru)

Cimkék: nato, uljanovszk, légideszant, szállítás, afganisztán,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat