OROSZVILAG.HU


Vízum nélkül Makaóba

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2012-10-01 12:00:47  |  
Kecskeméti Gábor

Vízum nélkül Makaóba

Ami az EU-nak még nem sikerült

Vízum nélkül MakaóbaVízum nélkül Makaóba

Vasárnap este hatályba lépett az Oroszországi Föderáció és Makaó között júliusban kötött bilaterális egyezmény a vízummentes utazásról. Az egyezmény elsősorban az oroszországi turisták számára előnyös, akik így könnyebben utazhatnak a Kínai Népköztársaság részét alkotó, ám "különleges adminisztratív körzet" besorolású egykori portugál gyarmatra. Makaót sokan Ázsia "Las Vegas"-ának hívják.

Vasárnaptól az oroszországi állampolgárok 30 napig tartózkodhatnak engedély nélkül a területen, s ugyanez vonatkozik a makaói lakosokra is Oroszországban. Tavaly 16.000 orosz állampolgár járt Makaóban. Ugyanilyen megállapodás lépett életbe a hasonló státuszú Hong Konggal is, még 2009-ben. Hong Kongba a vízummentes utazás bevezetése óta évente háromszor több orosz utazott, mint előtte

Makaó 1999-ben került vissza Kínához, s már létező szerencsejáték-ipara robbanásszerű fejlődésnek indult. Jelenleg évente ötször nagyobb bevételt produkálnak a kaszinók, mint az egyesült államokbeli Las Vegas világhírű játéktermei, így most már Makaó a világ szerencsejáték fővárosa. Kína az "egy ország, két politikai rendszer" elvét követve Hong Konghoz hasonlóan Makaónak is meghagyta saját jogrendszerét, rendőrségét, monetáris rendszerét, vám- és bevándorlási politikáját. Csak a terület hadászati védelme és külügye felett gyakorol ellenőrzést.

(RIA Novosztyi)

 

 

Cimkék: kína, hong kong, makaó, turizmus, las vegas, kaszinó, szerencsejáték, portugál, vízum,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat